Za užívání Kliniky aktivisté Správě železnic nic nedluží, potvrdil to Městský soud v Praze

Správa železnic nemá nárok na půl milionu korun za užívání budovy bývalé plicní kliniky na Žižkově, kterou v letech 2014 až 2019 obsadili aktivisté a vybudovali v ní Autonomní sociální centrum Klinika. Správa železnic s žalobou proti aktivistům neuspěla ani u odvolacího soudu. České televizi to potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

„Rozsudek soudu prvního stupně se potvrzuje,“ uvedl Wenig. Doplnil, že Správa železnic musí zaplatit náklady za soudní řízení.

Správa železnic (SŽ) podala v roce 2017 na aktivisty z Kliniky žalobu kvůli tomu, že v minulosti nezákonně užívali budovu bývalé plicní kliniky na pražském Žižkově a poškodili tak údajně její finanční zájmy za ušlý nájem. SŽ požadovala po aktivistech jako náhradu ušlého zisku za období sedmi měsíců na přelomu let 2016 a 2017 téměř 580 tisíc korun.

Obvodní soud pro Prahu 3 o žalobě rozhodl až na konci letošního ledna. Žalobu zamítl s odůvodněním, že budova byla v době, které se žaloba týká, nepoužitelná, a tedy i nepronajímatelná. Ušlý zisk byl tedy minimální. Rozhodnutí obvodního soudu nyní potvrdil také odvolací soud. Správa železnic může proti rozhodnutí podat dovolání.

Plicní klinika na pražském Žižkově nebyla od roku 2009 využívána, koncem roku 2014 ji bez povolení obsadili aktivisté. Následně v ní vybudovali Autonomní sociální centrum Klinika, kde se konaly kulturní akce a komunitní setkání. Po nátlaku ze strany úřadů uzavřeli zakladatelé Kliniky v roce 2015 dočasnou smlouvu o výpůjčce s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, která jim umožňovala v budově setrvat rok.

V mezičase přešlo vlastnictví obsazené budovy do rukou Správy železnic, která žádala po uplynutí lhůty její okamžité vyklizení. Po řadě výzev k opuštění budovy začali úředníci z exekutorského úřadu 10. ledna 2019 s vyklízením. Někteří aktivisté i přesto zůstali na střeše. Poslední z nich budovu opustili 17. ledna.