Prezident Pavel má oficiální portrét. Poštovní známky jsou v deseti barevných provedeních

Události: Tým Petra Pavla představil oficiální portrét a známky s prezidentem (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel představil svůj portrét, oficiální fotografii prvního páru a zveřejnil také podobu prezidentské poštovní známky. Kromě základní barevné a černobílé verze fotografie portrétu hlavy státu vzniklo i deset barevných verzí. Snímky jsou ke stažení na webu Hradu.

Fotografii Petra Pavla a jeho snímek s první dámou Evou Pavlovou pořídili Jana Jabůrková a Jiří Turek ze studia J3T. Z černobílé fotografie prezidenta pak vznikly oficiální portréty a také známky v deseti barevných provedeních, která mají podle kreativního týmu komplexně reprezentovat Českou republiku, její společnost a kulturu.

„Inspirovali jsme se třeba textem státní hymny, ve které po skalinách šumí borové lesy. Inspirovali jsme se také českou krajinou, přírodou, konkrétně národním stromem,“ shrnul vedoucí projektu Petr Štěpán. Další barvy odkazují podle něj například na houbaření, řemesla, venkov, odstín žluté nazvaný „vontská špendlíková“ zase odkazuje na dílo Jaroslava Foglara. Červená barva podle Štěpána reprezentuje motocykly Jawa.

Oficiální portrét prezidenstkého páru
Zdroj: Jana Jabůrková/Jiří Turek/ČTK

Sám Petr Pavel podotkl, že původně žádný portrét ani známku mít nechtěl. „Není to způsob prezentace, který by mně byl vlastní,“ podotkl. Že nakonec vznikly, je podle něj výsledkem přání filatelistů, kteří podle Pavla odkazovali na tradici prezidentských známek, nebo lidí ze škol či úřadů, kteří si chtěli portrét hlavy státu pověsit na zeď. „Věřím, že všem, kteří čekají na oficiální portrét, případně na známku, to udělá radost,“ poznamenal.

Podle pověřeného generálního ředitele České pošty Miroslava Štěpána se začnou známky s portrétem hlavy státu prodávat od 7. června, a to jako aršíky ve všech deseti barvách. „Jeho cena bude 230 korun. Každá část nominálu má hodnotu 23 korun,“ upřesnil.

„Kdybych nevěděl, že je to prezident České republiky Petr Pavel, tak bych si myslel, že je to americký filmový hrdina,“ komentuje zveřejněný portrét známý fotograf Karel Cudlín, který zároveň vidí paralelu s oficiálním snímkem prvorepublikového prezidenta Masaryka. Oba záběry totiž podle něj vyjadřují důvěryhodnost.

„Není to arogantní, nafoukané, znuděné. Nechtěl se fotit, ale není to na té fotce poznat,“ oceňuje portrét nedávno inaugurované hlavy státu fotograf Tomáš Třeštík, který při své práci barevná pozadí rovněž využívá.