Vláda zvažuje návrat nemocenského pojištění pro zaměstnance. Státu by to přineslo 24 miliard ročně

Události: Dohady kolem úsporného balíčku (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci by mohli nově ze svých výdělků platit i nemocenské pojištění. Jeho znovuzavedení zvažuje vláda. Česká televize to zjistila ze seznamu možných rozpočtových úspor. Nový odvod ve výši 1,1 procenta by státu přinesl až 24 miliard korun ročně.

Koalice by tak znovu nezaváděla karenční dobu, dál by se proplácely i první tři dny nemoci. „Musí to být dobrou kombinací opatření na příjmové a hlavně výdajové stránce rozpočtu. A pro mě je důležité, abychom se nejprve pokusili najít rezervy ve výdajích státu, v provozu státu a potom teprve hledali další opatření,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) a potvrdil, že celkem chce vláda příští rok snížit schodek minimálně o sedmdesát miliard korun.

Konečnou dohodu na opatřeních plánuje předseda vlády oznámit v polovině května. O některé návrhy se v koalici stále vedou spory. „Jestli chce být Česká republika úspěšná, tak nemůžeme pokračovat v tom, že máme extrémně vysoké deficity, žijeme na dluh budoucích generací. Takže je potřeba rychle přistoupit ke konsolidaci veřejných financí,“ řekl Fiala.

Jedním z důležitých kroků, který by vládě pomohl natrvalo snížit roční schodek o víc než dvacet miliard, je obnovení nemocenského pojištění pro zaměstnance. ČT zjistila, že v seznamu poslaném ministrem financí koaličním lídrům je návrh, aby zaměstnanci platili na nemocenské pojištění 1,1 procenta ze své hrubé mzdy.

KDU-ČSL karenční dobu nepodporuje

Podobné podmínky, tedy vyšší odvody a zároveň i proplácení prvních tří dnů nemoci, platily v Česku do konce roku 2007. „Návrat karenční doby za KDU-ČSL nepodporujeme. Nemyslíme si, že by to přineslo nějaké pozitivní efekty. O všech dalších věcech a změnách jednáme v rámci celkových daňových záležitostí,“ prohlásil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. 

Předseda TOP 09 Jan Jakob uvedl, že jeho strana je připravená o úpravě nemocenské jednat.

„Musíme přemýšlet i nad příjmovou stranou rozpočtu, ale to proto, že chceme zaručit občanům České republiky sociální stát, který v současné době máme. Máme bezplatné školství, máme funkční zdravotnictví,“ přidal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Návrhy úsporných opatření
Zdroj: vládní strany/NERV

Zatím nejdůležitější jednání o vládním úsporném balíčku má začít ve Strakově akademii ve středu odpoledne krátce poté, co skončí zasedání vlády. K definitivní dohodě ale zřejmě tento týden ještě nedojde.

„V některých oblastech je shoda poměrně vysoká. Myslím, že budeme postupovat rychle, ale někde skutečně to není tak, že jen nastavíte nějaký parametr. Má to další dopady,“ řekl vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

Opozice vládě předem vzkazuje, že její úsporný balíček nepodpoří. Nelíbí se jí některé plánované škrty ani plán zvýšit část odvodů. „V tuhle chvíli už je to o jedné jediné věci: aby neudělali příliš mnoho takových kroků, které dostanou Českou republiku na absolutní dno,“ dodal místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Koalice zvažuje v rámci úspor také úpravu DPH. Vedle toho zástupci vlády připouštějí zrušení takzvaného školkovného a daňové slevy na nepracující manželku nebo manžela. Vláda chce úsporný balíček pro příští rok předložit do Poslanecké sněmovny v červnu. Zákonodárci by o něm měli definitivně rozhodnout na podzim.