Vydatný déšť a sněžení zkomplikovaly dopravu. Meteorologové varují před povodněmi

Počasí zkomplikovalo dopravu (zdroj: ČT24)

Sníh v pátek zkomplikoval na některých místech dopravu. Třeba u obce Kubova Huť na Prachaticku v obou pruzích uvázly kamiony. Výstraha před sněhem platí na Šumavě a v Novohradských horách. Meteorologové varují také před vydatným deštěm a povodněmi. Nejnižšího povodňového stupně mohou dosáhnout menší přítoky Labe, Sázavy, Lužnice, Dyje nebo Berounky. V pátek večer ale některé toky dosáhly i druhého stupně.

Na některých místech na jihu Čech od rána padá mokrý sníh, ve vyšších polohách zůstává, napadnout ho v pátek může na Šumavě nebo v Novohradských horách až patnáct centimetrů. Sněžit má podle meteorologů dál v polohách nad sedm set metrů nad mořem, v některých případech i nad pět set metrů nad mořem.

„Otázkou je, jak vrstva sněhu bude na povrchu, který je relativně teplý, držet. Ale srážky očekáváme po celý den až do sobotního rána, kdy by měla situace ustat,“ řekla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu.

„Hlavně v lesních úsecích se sníh drží a namrzá. Řada řidičů přezula na letní pneumatiky, takže je počasí ve vyšších polohách Šumavy překvapilo,“ popsal ráno situaci u Kubovy Huti redaktor Martin Štěpánek.   

V Brně hasiči odčerpávali lagunu

Na většině území České republiky prší. Strážníci v Brně dopoledne kvůli čerpání vody uzavřeli Hradeckou ulici před křížením s mostem v ulici Sportovní. V místě se vytvořila kvůli dešti podle mluvčího městských policistů Jakuba Ghanema rozsáhlá laguna.

Strážníci na Twitteru uvedli, že ulice byla v důsledku zaplavení neprůjezdná desítky minut. „Prosíme řidiče, aby byli opatrní a všímali si pokynů hlídek,“ uvedl Ghanem. Od deváté hodiny dopoledne je podle něj komunikace s opatrností průjezdná pravým pruhem.

Policie v Jihomoravském kraji v souvislosti s vydatným deštěm evidovala více než osmdesát nehod, všechny se obešly bez zranění. Většina z nich se stala přes den. Po 19:00 už nebyly na tísňové lince až do 20:00 hlášeny žádné nehody, situace na silnicích se uklidnila.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Výstraha meteorologů platí až do neděle

Na většině území od páteční půlnoci do sobotního rána naprší od pěti do čtyřiceti milimetrů, v centrálních a jižních částech území místy i kolem padesáti milimetrů srážek. Uvádějí to meteorologové, kteří vydali výstrahu před povodněmi.

Studio 6: Meteorologové varují před deštěm a povodněmi (zdroj: ČT24)

Meteorologové upozorňují na možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace, také na sníženou viditelnost a riziko aquaplaningu. „Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ upozornili.

Nejnižšího povodňového stupně mohou dosáhnout menší přítoky Labe, Sázavy, Lužnice, Dyje nebo Berounky. Už druhého stupně ale večer podle ČHMÚ dosáhly i Novohradka v Luži i Balinka v Balinách.