Demonstrant, který měl na rukávu logo Wagnerovy skupiny, půjde k soudu

Muž, který měl na protivládní demonstraci v Praze na batohu písmeno Z a na rukávu logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, půjde k soudu. Žalobkyně podala návrh na jeho potrestání. ČT to řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. Muž je podezřelý z trestného činu popírání, zpochybňování a schvalování genocidia, policie ho kvůli tomu po protestu zadržela. Kriminalisté řeší i další případy spojené s demonstrací proti vládě.

„Ve věci byl minulý týden podán návrh na potrestání,“ uvedl státní zástupce Lelek. Případ bude řešit Obvodní soud pro Prahu 1.

Muž měl podle fotografií z demonstrace z 11. března na batohu písmeno Z, které používá ruská armáda během války na Ukrajině, a na rukávu logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Policie ho kvůli tomu zadržela a sdělila mu podezření ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování a schvalování genocidia. 

Kriminalisté se zabývají i pokusem části demonstrantů o vniknutí do Národního muzea. Jeden muž měl podle nich podněcovat účastníky protestu, aby šli z budovy sundat ukrajinskou vlajku. Dalšího muže policisté zajistili kvůli tomu, že poškozoval auto s ukrajinskou SPZ. Podle videa na sociálních sítích vběhl na magistrálu a udeřil do auta, ze kterého vystoupil řidič. Ten po krátké potyčce odjel, muž ale ještě do odjíždějícího vozidla jednou udeřil.

Policie v souvislosti se shromážděním zatím zahájila sedm trestních řízení. „V jednom případě projev sympatií k hnutím směřujícím k potlačování práv svobod člověka, ve druhém případě pro trestný čin podněcování k trestnému činu,“ uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce policejní prezident Martin Vondrášek.

Tři řízení souvisí s napadením auta kvůli ukrajinské značce, policie je vede pro poškozování cizí věci, výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Ve dvou případech pak podle Vondráška kriminalisté zahájili řízení pro podezření z trestného činu útoku na úřední osobu.

Zákroky policistů se zabývá oddělení vnitřní kontroly

Při pokusu o vniknutí do Národního muzea zajistili policisté osmnáct lidí, všichni jsou kvůli neuposlechnutí výzvy podezřelí z přestupku. „Po celou dobu byl přístup policistů pasivní a defenzivní, přičemž o jakémkoliv rozdmýchávání situace nemůže být řeč,“ uvedla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

„Policisté se naopak v řadě případů museli potýkat s nevybíravým jednáním, ať už se slovními či v několika případech i fyzickými ataky a k použití donucovacích prostředků přistoupili až v době, kdy někteří účastníci stupňovali svoji agresivitu a nereagovali na opakované výzvy,“ dodala.

Protivládní demonstraci s názvem Česko proti bídě svolala na Václavské náměstí v centru Prahy strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Její zástupci vyzvali, aby zákroky policistů před muzeem prověřilo oddělení vnitřní kontroly. Mluvčí policie Siřišťová na to reagovala, že se příslušný odbor incidentem zabývá od samého počátku.

Účastníci demonstrace zaplnili Václavské náměstí v celé šířce po Opletalovu ulici. Ve středu náměstí byli až k Jindřišské ulici. Předseda pořádající strany PRO Jindřich Rajchl uvedl, že pokud vláda nepřijme požadavky jeho strany nebo neodstoupí, další protest na stejném místě se uskuteční 16. dubna a akce přejde v blokádu vládních budov.