V národních parcích by mělo být více strážců, ministerstvo je připraveno uvolnit peníze

Události: Strážci v národních parcích (zdroj: ČT24)

Národní parky by mělo hlídat víc strážců. Jde o reakci na požár v Českém Švýcarsku. Rozsáhlé chráněné území hlídá pět stálých strážců. V sousedním Saském Švýcarsku je jich šestkrát víc. Požár loni objevili jako první a upozornili na něj české kolegy. Ministerstvo životního prostředí chce parkům dát peníze na nové lidi.

Když fouká, strážce kontroluje stezku, jestli nad ní nevisí polámané stromy. O kus dál pokutuje turistu, který jde mimo cestu nejpřísněji chráněnou zónou. Jiný strážce mezitím hledá hnízda vzácných sokolů.

S německými kolegy pak na hranicích strážci ladí společné hlídky na Velikonoce. „Je tady velký pohyb německých návštěvníků na české straně a zase českých na německé straně,“ popisuje vedoucí strážců Národního parku České Švýcarsko Pavel Svoboda. Čeští strážci hlídají třikrát větší území, protože pod jejich správu patří i sousední Labské pískovce.

„Například v neděli míváme v terénu dvanáct kolegů,“ uvedl strážce z NP Saské Švýcarsko Jens Posthoff. Pro srovnání na české straně jsou v terénu o víkendu pouze dva lidi.

Protipožární hlídky

Němcům z analýzy požáru vyplynulo, že strážci při jeho likvidaci výrazně pomáhali a je jich potřeba ještě víc. I Češi chtějí víc takzvaných protipožárních hlídek.

„Rádi bychom se přiblížili parametrům tak, aby území a jeho správa skutečně odpovídala tomu, jak je to v Evropě zvykem,“ sdělil náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař (TOP 09). 

V posledních letech v parku ubylo i lidí v takzvané skalní četě. Ta hledá nebezpečné kusy masivů, které by se mohly zřítit.