Na začátku týdne dosáhnou teploty až 15 stupňů, meteorologové varují před silným větrem

Česko čekají dva teplé dny s teplotami kolem patnácti stupňů Celsia. Zároveň má během pondělí a znovu od úterního odpoledne foukat silný vítr, varoval Český hydrometeorologický ústav. Ve středu se pak citelně ochladí, noční teploty opět spadnou pod bod mrazu. Vyplývá to z týdenní předpovědi, kterou zveřejnil ČHMÚ.

Pondělí by mělo být oblačné až zatažené, obloha v průběhu dne postupně polojasná. ČHMÚ upřesňuje, že na severu a severovýchodě bude foukat vítr v nárazech rychlostí až sedmdesát kilometrů v hodině, což odpovídá síle vichru. Na horách bude vichr ještě silnější, okolo devadesáti kilometrů v hodině.  

„Výstrahu před silným větrem pro sever a severovýchod území prodlužujeme až do úterního rána. Zároveň vyhlašujeme výstrahu před silným větrem pro úterní večer a první polovinu noci na středu pro Čechy a západ Moravy a Slezska,“ uvedli meteorologové. Vítr by se měl v úterý utišit mezi 07:00 a 16:00.

Nyní platné varování před silným větrem se týká především Slezska a severu Moravy, konkrétně celého Moravskoslezského kraje a okresů Jeseník a Šumperk v Olomouckém kraji. V Čechách by mělo silně foukat na Frýdlantsku. Vítr s nárazy až kolem 65 kilometrů v hodině měl podle dosavadní výstrahy ustávat kolem čtvrté ranní, nové varování platí o tři hodiny déle.

 „V úterý večer a v první polovině noci na středu vítr při přechodu studené fronty opět krátkodobě zesílí a bude doprovázen nárazy kolem 20 metrů za sekundu (70 kilometrů v hodině),“ varovali meteorologové. Týká se to velké většiny Česka, výstraha neplatí v Moravskoslezském kraji, ve Zlínském s výjimkou Kroměřížska a na jihovýchodě Moravy v okolí Hodonína, Kyjova a Veselí nad Moravou.

Velmi větrná byla v Česku páteční noc a sobota. Hasiči v krajích museli vyjíždět k desítkám případů zlomených větví a popadaných stromů. Bez proudu byly kvůli poruchám na vedení tisíce odběratelů. Vítr provázený sněžením působil problémy i na železnici a na silnicích.

Teplý závěr týdne

Ve středu se v Česku očekává ochlazení. Noční teploty klesnou na minus jeden stupeň, přes den budou tři až sedm stupňů Celsia. Ve čtvrtek spadnou noční teploty k minus pěti stupňům, přes den se pak vyšplhají na pět až devět stupňů Celsia.

Pátek však znovu přinese oteplení. Noční mrazíky už hrozit nebudou. Přes den se teploty vrátí až k patnácti stupňům Celsia. Podobná předpověď platí i pro víkend, kdy podle ČHMÚ místy přinese déšť oblačná až polojasná obloha.