Zájem o školní obědy zdarma je stále větší. Ministerstvo chystá novou dotační výzvu

Bezplatné školní obědy pro děti (zdroj: ČT24)

Narůstá zájem o školní obědy zdarma. Díky nim se stravují tisíce školáků, kteří by do jídelny nechodili. Podle organizací i škol jde o největší nárůst za posledních deset let, kdy začaly vznikat tyto projekty. Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje novou dotační výzvu, ta ale podle krajů přináší řadu úskalí. Posiluje sice jejich roli, přináší ale zvýšenou administrativu i finanční spoluúčast.

O dotované obědy usilovala Lucie Krištofovičová už v minulosti, když byl syn ve školce, ale neúspěšně. Letos chodí do přípravné třídy, jídlo zdarma získali. „Mám invalidní důchod, životní minimum, každá koruna je pro nás dobrá, jinak bych na to neměla. Kdyby syn nechodil na ty obědy, tak by to bylo špatné, je tam v kontaktu s dětmi, chodí tam rád a obědy mu chutnají,“ řekla matka samoživitelka. 

Nový program Zaměstnanost plus má pomoci s proplacením obědů rodinám v podobné situaci. Zaměřuje se na žadatele v hmotné nouzi. Tentokrát ale přináší podle krajů zvýšenou administrativu i finanční spoluúčast.

„My jsme měli slíbeno, že ten systém bude jednodušší, nakonec bude o hodně složitější. Ta práce se z ministerstva přehodí na kraje a na školy, a s tím nesouhlasíme,“ vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny (ODS). 

V Moravskoslezském kraji dotují přes tři tisíce obědů denně. Ve Středočeském za poslední dva roky podpořili přes dva tisíce dětí. Dosud kraje spolupracovaly s úřady práce. Ty vydávaly žadatelům potvrzení o hmotné nouzi a dělaly kontroly. Teď bude stačit čestné prohlášení.

„Čestné prohlášení je pouze prohlášení rodičů, kde my máme zaručeno, že to tak je a tyto kontroly by měl dělat kraj,“ řekl náměstek hejtmana Středočeského kraje pro oblast financí a dotací Michael Kašpar (STAN). 

Česká televize oslovila všechny kraje, některé se už obrátily na Ministerstvo práce a sociálních věcí, další budou připomínky ještě posílat. Dotační výzva by totiž měla být vyhlášena už v březnu. „Výzva využívá zjednodušenou metodu vykazování, posiluje roli krajů v oblasti sociálního začleňování a v neposlední řadě dává i krajům možnost si pravidla nastavit dle potřeby,“ vysvětlila mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Podle ní by ministerstvo mělo příští týden s kraji ještě jednat. Dotované obědy podporuje také ministerstvo školství přes projekt Obědy do škol, kde naopak není podmínkou hmotná nouze. Díky němu obědvá přes čtrnáct tisíc dětí.