K Pražskému hradu jako sídlu králů mám obrovskou úctu, říká nová vedoucí kanceláře prezidenta Vohralíková

Rozhovor s nadcházející vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Janou Vohralíkovou (zdroj: ČT24)

O odstranění kontrol před vstupem do areálu Pražského hradu chce nastupující vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) diskutovat v nejbližších měsících. Uvedla to v rozhovoru pro Studio 6 před čtvrteční inaugurací zvoleného prezidenta Petra Pavla, ve kterém zmínila, že k sídlu nejvyššího ústavního činitele cítí úctu. Dodala, že její nástup bude kvůli plánovanému pátečnímu jmenování nového ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) velmi rychlý. Ve funkci se podle svých slov chce věnovat i „kultivaci“ areálu Pražského hradu po konzultacích s odborníky.

Během inaugurace byla budoucí vedoucí KPR na Pražském hradě naposledy jako návštěvnice v roce 1989, kdy byl poprvé zvolen československým prezidentem Václav Havel. „Pamatuju si, že byla strašná zima, na třetím nádvoří byla strašná spousta lidí a úplně úžasná atmosféra. Byla jsem těhotná a kolegové se mi smáli, že se miminko narodí s trikolorou…,“ vzpomínala na tehdejší dobu. 

Doplňuje, že i tehdejší zážitek sloužil jako inspirace během plánování programu inaugurace prezidenta Petra Pavla. Po složení prezidentského slibu do rukou předsedy Senátu během společné schůze obou komor parlamentu totiž nová hlava státu zamíří i na balkon na třetím hradním nádvoří, kde společně se svou manželkou pozdraví veřejnost. „Náš budoucí prezidentský pár má velkou sílu v tom, že jsou na to všechno dva,“ myslí si. 

První krok: jmenovat ministra

Poslední přípravy ceremoniálu s kolegy ladila ve středu večer před půlnocí po generální zkoušce a doufá, že návštěvníci budou mít zájem areál Pražského hradu navštívit i přes nepříznivé počasí. 

Dodala také, že do kanceláře na Pražském hradě bude uvedená až v pátek ráno. „Zatím jsem sem chodila pouze jako host. Ale potřební lidé poskytovali fakt dobrou součinnost a děkuji za to,“ uvedla.

Nástup do funkce podle ní bude ale velmi rychlý, bezprostředně po příchodu v pátek ráno totiž bude řešit jmenování nového ministra. Právě tempo nové hlavy státu ji podle rozhovoru připomíná její předchozí pozici, kdy vedla kancelář Senátu.

„Stejné to bude tím, že to bude velmi rychlé,“ myslí si a dodává: „V devět hodin máme na programu jmenování pana ministra Hladíka, proto budu v kanceláři už od sedmi ráno.“ Na rozdíl od práce v horní komoře parlamentu ale podle ní bude nástup do funkce „opentlený emocemi, které dosud nezažila.“  

Kromě úřednických pravomocí by se chtěla Vohralíková jako vystudovaná stavební inženýrka zaměřit také na úpravy areálu Pražského hradu. „Vnímám, že jsou některé věci, které bychom měli poladit. Ale já mám v sobě obrovskou úctu k sídlu českých králů, i k tomu, co naši předci dokázali. To se budu snažit jen trošku kultivovat,“ zmínila s tím, že se těší na plánovanou spolupráci a konzultace s architektem Josefem Pleskotem. 

Diskutované odstranění kontrol návštěvníků před vstupem do areálu Pražského hradu je podle ní otázkou diskuse v blízké budoucnosti. „Takové kontroly jsem zažila pouze jednou, a to v Izraeli u Zdi nářků. Úplně si nejsem jistá, jestli bezpečnostní situace v Izraeli je totožná se situací tady u nás v Praze. Určitě se o tom budeme bavit a budeme se snažit najít řešení, které je víc příjemné veřejnosti,“ míní.