Dárci mohou podporu Ukrajině poskytnout prostřednictvím hasičů, rozhodla vláda

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Donátoři, kteří chtějí poskytnout dar Ukrajině v její válce s Ruskem, to nově budou moct učinit prostřednictvím hasičského záchranného sboru, který bude fungovat jako spojka i případný distributor pomoci. Po jednání vlády o tom informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Humanitární a hmotnou pomoc, kterou chtějí soukromí donátoři věnovat Ukrajině, v novém režimu věnují České republice, potažmo Generálnímu ředitelství Hasičského záchranného sboru. Ten následně zajistí předání pomoci Ukrajině.

Vláda zřízením hasičských prostředníků reaguje na případ donátora, který napadené zemi poskytne 378 balíčků blíže nespecifikované komunikační technologie v hodnotě jednoho milionu korun. „Tímto způsobem se dá postupovat až do výše 200 milionů korun v rámci roku 2023,“ poznamenal ministr Rakušan.

Podporu připravuje také ministerstvo zemědělství. Od začátku války odeslalo ve spolupráci se Správou státních hmotných rezerv na Ukrajinu přes 120 tun potravin za téměř deset milionů korun a na ubytování uprchlíků poskytlo 4,4 milionu korun. Nyní chystá dodávku traktorů Zetor.

Spor o platy

Kabinet se usnesl i na tom, že vstoupí do řízení Ústavního soudu o snížení platů soudců a státních zástupců, na které doléhá to, že se řídí podle stejných pravidel jako platy vrcholných politiků. Tři roky byly stejné kromě loňského ledna, kdy vzrostly o asi šest procent. Od února se potom vrátily změnou zákona na předloňskou úroveň. Navýšení se soudci dočkali až od letošního ledna.

Okresní soud v Ústí nad Labem u konstitučního tribunálu zmrazení napadl. Kritizuje, že nebyly splněny podmínky pro projednání novely o zmrazení platů ve stavu legislativní nouze. Vadí mu také to, že vláda věc neprojednala se soudní mocí.

Podpora včelařů

Vláda na svém středečním jednání také schválila plán podpory včelařů. V letech 2023 až 2027 na dotace jejich činnosti plánuje vyčlenit 110 milionů korun každý rok, přičemž polovinu pokryjí evropské prostředky a druhou státní rozpočet. Informoval o tom ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Včelaři pak budou moct žádat o dotace na školení, na investice do hmotného majetku, na boj proti nákazám, pro plemenářskou práci a analýzu včelích produktů.

„Včelařství je zcela klíčové pro rozvoj zemědělství a vůbec pro dobré životní prostředí. Musíme mu poskytovat veškerou podporu, aby si včelaři pro svou práci mohli pořídit moderní vybavení a také, abychom přilákali ke včelaření mladou generaci a zajistili tak pokračování oboru,“ uvedl Nekula. V Česku se včelařství věnuje zhruba šestašedesát tisíc lidí, pečují o více než 716 tisíc včelstev.

Kabinet také rozhodl o zrušení Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI). Instituce vznikla před šesti lety kvůli otevření železničního trhu a měla hlídat rovný přístup při přidělování kapacity dopravcům na přeplněných železničních tratích a řešit spory mezi železničními či leteckými dopravci. Agenda úřadu nově (ke konci roku) přejde pod Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je to úsporné opatření, které by mělo snížit státní byrokracii.