Pavel jednal s Rychetským, ve středu bude mluvit s Jurečkou o valorizaci důchodů

Studio ČT24: Brífink zvoleného prezidenta Petra Pavla (zdroj: ČT24)

Zvolený prezident Petr Pavel jednal s předsedou Ústavního soudu (ÚS) Pavlem Rychetským. Tento týden se setká také s ministrem práce a sociálních věcí a životního prostředí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Už v úterý jej čeká lékařská prohlídka, výsledky by měly být známy do březnové inaugurace. O víkendu Pavel požádal ukrajinskou stranu, aby jako první přišla s návrhem termínu jeho cesty do Kyjeva. Předpokládá, že se tak stane brzy.

Rychetský s Pavlem hovořil o obměně soudců své instituce. Novinářům po zhruba hodinové schůzce v pražském Hrzánském paláci řekl, že je třeba zajistit hodnotovou kontinuitu sboru a odcházející soudce nahradit včas. „Naslouchali jsme si navzájem a jednoznačně jsme si rozuměli,“ uvedl. 

Předsedu ÚS jmenuje prezident ze stávajících soudců instituce. V letošním roce končí mandát nejen Rychetskému, ale i dalším šesti jeho kolegům. „Je velice důležité, aby se to (jmenování nových soudců) stihlo – procedura není jednoduchá, může trvat i tři týdny, měsíc,“ upozornil šéf ÚS počátkem února a vyjádřil obavy z toho, aby soud zůstal usnášeníschopný v plénu.

Podle Rychetského je důležité pamatovat při nominacích ústavních soudců na zachování hodnotové kontinuity soudu. Rád by, aby možnost zopakovat mandát dostal některý z kolegů, kteří budou končit už letos na jaře. Někteří ale podle něj míří do akademické oblasti.

Pavel řekl, že chystá schůzku s právníkem Janem Kyselou, s kterým chce probrat proces výběru a schvalování ústavních soudců. Chce, aby byl transparentnější, veřejný by měl být seznam kandidátů, kteří by mohli absolvovat veřejná slyšení. „Budeme se o tom bavit v následujících dnech,“ uvedl. Rychetského si chce hlavně vyslechnout, je to podle něj člověk, který má co říct nejen k chodu ÚS, ale i politice. „Budu v poslouchacím módu a nechám se poučit,“ dodal zvolený prezident.

Zvolený prezident má v kalendáři také úterní jednání s ředitelem sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Janem Jirešem, který vedl český vyjednávací tým u česko-americké dohody o obranné spolupráci (DCA). Jireš před týdnem oznámil, že vyjednavači na pracovní úrovni dokončili návrh, který má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku.   

Plánovaná valorizace důchodů

Pavlovo setkání s ministrem Jurečkou je v plánu ve středu odpoledne. Zvolený prezident chce s ministrem probrat, jak se vláda dobrala ke snížení valorizace penzí. Návrh, který schválil kabinet a příští týden sněmovna, by mohl být jedním z prvních k podpisu novým prezidentem po jeho inauguraci 9. března.

„Je důležité mít informace o tom, zda to je jediné možné řešení. Tu informaci zatím nemám,“ uvedl Pavel na dotaz, zda normu přijme. Od Jurečky bude chtít ukázat modely, ze kterých ministerstvo vycházelo, a jejich výsledky. Zmínil také, že v rámci důchodové reformy se nabízí mnohem více prvků řešení.

Čtvrtek stráví Pavel v Ústeckém kraji. Cesta by měla zahrnovat Šluknov, Mikulášovice, Českou Kamenici a Ústí nad Labem. Minulý týden byl Pavel dva dny v Karlovarském kraji, cílem bylo poznat hlavní problémy jednoho z regionů, který patří mezi strukturálně postižené a v mnoha statistikách se umisťuje na posledním místě. 

Cesta do Kyjeva

V sobotu by se měl Pavel zúčastnit vzpomínkového koncertu k připomenutí roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Stejného tématu by se měl týkat Pavlův takzvaný prezidentský stream na sociálních sítích v sobotu odpoledne. „V pátek bude hlavní akcí účast na akci Ukrajina - rok poté, kterou organizuje pražské zastoupení Evropské komise,“ doplnil Pavel. 

Pavel už požádal ukrajinskou stranu, aby jako první přišla s návrhem termínu jeho cesty do Kyjeva. „Z naší strany přece jenom flexibilita je větší. Předpokládám, že v krátké době se ukrajinská strana ozve s nějakým návrhem,“ poznamenal.

Zvolený prezident také oznámil, že oficiální cestu do Polska podnikne týden po inauguraci, a to 16. a 17. března.

Farský by mohl být externím poradcem prezidenta

Bývalý poslanec Jan Farský (STAN) by mohl být externím poradcem budoucího prezidenta pro otázky vnitřní politiky. Pavel tak vyloučil, že by se někdejší šéf poslanců Starostů a nezávislých měl stát ředitelem politického odboru prezidentské kanceláře.

Farský napsal, že obě strany mají zájem spolupracovat, o konkrétní podobě se teprve dohodnou. „O konkrétním režimu a způsobu, který bude pro obě strany ten nejlepší, se dohodneme na osobní schůzce, termín jsme si ještě nestanovili,“ dodal.

Farský před dvěma týdny potvrdil, že chystá schůzku s Pavlem, podle serveru Seznam Zprávy ho zvolený prezident oslovil kvůli funkci poradce pro otázky domácí politiky. Pavel odmítl, že by s Farským jednal kvůli funkci šéfa odboru. „S panem Farským jsem přímo nejednal, bavili jsme se spíš o tom, že by byl externím poradcem pro otázky vnitřní politiky,“ uvedl.

Zemanová se setkala s Pavlovou

Manželka prezidenta Miloše Zemana Ivana se setkala s budoucí první dámou Evou Pavlovou. Na Twitteru o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Hovořily o pracovních zkušenostech a aktivitách za dobu prezidentského mandátu.

„Byla to velice příjemná schůzka. Paní Pavlová je milá, příjemná a zdvořilá,“ uvedla podle Ovčáčka Zemanová. „Dodala, že hovořila s paní Pavlovou o pracovních zkušenostech a aktivitách za dobu prezidentského mandátu svého manžela,“ doplnil mluvčí. 

„Setkání bylo milé a vstřícné, pohovořily jsme i o tématech, jako jsou domácí mazlíčci, móda a bydlení,“ dodala Pavlová. Tématem byla také charita a způsob, jakým k problematice podpory potřebných přistupovala Zemanová s manželem.

Pavlová by podle svých slov chtěla být aktivní první dámou. Zaměřit se chce zejména na téma rovnosti pohlaví a diskriminaci žen ve společnosti, na otázky rodiny a mezilidských vztahů a situaci samoživitelek.