Vnitro zastavilo zakázku na modernizaci CzechPointů, Rakušan kvůli ní nařídil kontrolu

Ministerstvo vnitra zastavilo zakázku na modernizaci projektu CzechPoint za desítky milionů korun. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) rozhodnutí zdůvodnil tím, že Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) nedokázala zakázku splnit. V agentuře kvůli tomu nařídil mimořádnou kontrolu, napsal v pondělí web Neovlivní.cz.

Státní agentura NAKIT byla dodavatelem zakázky na modernizaci CzechPointů, kterou si od ní vnitro objednalo. Ke konci loňského roku se ale zjistilo, že požadované služby nedodala. „Jakmile jsem dostal informaci, že NAKIT zakázku i přes opakované sliby nedokáže splnit a požaduje za ni víc peněz, ministerstvo vnitra zakázku zastavilo,“ řekl serveru Rakušan.

Zároveň nařídil provést v agentuře mimořádnou kontrolu. „Jakmile budu znát výsledky, podniknu na jejich základě další kroky. Nicméně důležité je, že jsme zakázku zastavili dřív, než jsme za ni zaplatili, takže nám nevznikla žádná finanční újma,“ doplnil Rakušan pro Neovlivní.cz.

Ministerstvo za zakázku nezaplatilo, to ale podle serveru neznamená, že státu nevznikla škoda. NAKIT totiž podle vyjádření zaměstnanců platil externím dodavatelům. „Jde téměř o sto milionů korun, které NAKIT proplatil,“ řekl serveru pod příslibem anonymity jeden ze zaměstnanců agentury. Podle něj se ukázalo, že to, co firmy za peníze dodaly, je nepoužitelné, nebo využitelné jen zčásti.

Agentura zjištění nekomentuje

Dlouholetý, nyní již bývaý šéf NAKIT Vladimír Dzurilla nechtěl zakázku na dotaz Neovlivní.cz komentovat s odůvodněním, že v agentuře už nepracuje a nemůže za ni hovořit. Mluvčí NAKIT Lukáš Trnka pouze poznamenal, že do skončení kontroly se agentura k zakázce nemůže vyjadřovat.

Projekt CzechPoint, tedy Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál, umožňuje komunikaci občanů se státem prostřednictvím jednoho místa. Na něm je možné získat data z veřejných i neveřejných informačních systémů veřejné správy nebo úředně ověřit dokumenty a listiny. V současnosti je v Česku 7364 poboček CzechPointu, v drtivé většině na obecních úřadech a na pobočkách České pošty.

Agentura NAKIT byla založena k 1. únoru 2016 jako servisní organizace ministerstva vnitra. Poskytuje služby v informačních a komunikačních technologiích. Mimo jiné zajišťuje koncepční rozvoj kritické komunikační infrastruktury a bezpečné řešení sdílených služeb státu. Po Dzurillově odchodu ke konci loňského roku vede agenturu dočasně vedoucí jejího právního odboru Jan Ďoubal. Na místo ředitele vypsalo vnitro výběrové řízení. Původně byl na tuto funkci navržen právník Vladimír Chrástecký. Server Neovlivní.cz ale v prosinci upozornil, že Chrástecký byl v minulosti pravomocně odsouzen za nadržování zlodějům.