Ministerstvo chce dotovat bezbariérový přístup do veřejných budov. Místa budou prověřovat handicapovaní

Události: Ministerstvo chce dotovat bezbariérový přístup do veřejných budov (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj se rozhodlo dotovat bezbariérový přístup na radnice i do dalších veřejných budov. Míní, že mnohé z nich jsou stále složitě přístupné, což potvrzují i sami handicapovaní. Týká se to především starších budov, které byly postaveny v době, kdy neplatila povinnost zajistit jejich bezbariérovost. Někteří vybraní handicapovaní nyní budou bezbariérovost veřejných míst pro kancelář ombudsmana ověřovat.

Vozíčkářka Ema Rónová měla domluvenou schůzku s úřednicí na magistrátu hlavního města Prahy, dovnitř se potřebovala dostat zadním vchodem. Schody ale sama nevyjede a pomoc si zvonkem přivolat nemohla. „Vozíčkář ho prostě nemůže použít, protože tu jsou dva schody,“ uvedla Rónová.

Ani uvnitř budovy pohyb není ideální. Problém jí dělají rampy u přepážek i dvoukřídlé dveře, které se samy zavírají. „Než tam najedu, ty dveře se zavřou,“ okomentovala.

Podle specialisty na odstraňování bariér Jana Tomandla je však většina veřejných míst v Česku přístupná. „V případě, že tomu tak není nebo je to nějaké kompromisní řešení, které nevyhovuje úplně všem, tak je to právě z důvodu třeba památkové ochrany či z nějakých jiných stavebně-technických důvodů,“ vysvětlil.

To se týká zejména starších budov, které byly postaveny v době, kdy ještě neplatila povinnost zajistit jejich bezbariérovost.

Ověřování bezbariérovosti

Novější budovy jsou dle odborníka řešeny většinou správně. Tomandl chválí třeba úřad městské části v Praze 13, který má dva bezbariérové vstupy. „Od parkovacího stání se dá dobře dostat k bezbariérovému vstupu, který přímo vede k výtahu,“ podotkl.

Ema Rónová nyní s dalšími vybranými handicapovanými bude pro kancelář ombudsmana ověřovat skutečnou bezbariérovost veřejných míst. „Budou sledovat uživatelskou přístupnost, tedy spíš než jestli rampa dodržuje normy, tak to, zda je opravdu sjízdná,“ přiblížila mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Markéta Bočková.

„Je tu velký potenciál k řešení této oblasti, k řešení bariér v pohybu těchto občanů,“ myslí si poradce ministra pro místní rozvoj Leo Steiner.

Jedna z dotací ministerstva je zaměřena na rozšíření jednotných eurozámků k zařízením pro handicapované. Takovým klíčem by si tak handicapovaní měli sami odemknout více speciálních výtahů nebo plošin.