Skončila první část hlasování o prezidentovi. Hlasy odevzdali lidé s nařízenou izolací kvůli covidu

UDÁLOSTI: Budoucí hlavu státu jako první volili lidé nakažení koronavirem (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří mají covid-19, a jsou proto v izolaci, již mohli hlasovat ve druhém kole volby prezidenta republiky. Volební stanoviště, kam bylo možné přijet autem, jim byla k dispozici do pěti hodin odpoledne. Podle údajů ministerstva zdravotnictví mělo pozitivní test 1900 lidí, volit jich přijelo 650. I když to byla jen asi třetina, zájem o hlasování z auta byl výrazně větší než před dvěma týdny při prvním kole. Na některých místech odbavili již za první hodinu či dvě víc aut než v prvním kole za celý den.

Andrej Babiš, nebo Petr Pavel? Většina voličů se mezi těmito dvěma kandidáty, kteří postoupili do druhého kola prezidentských voleb, bude rozhodovat až v pátek a sobotu, ale ti, u nichž se prokázala nákaza covidem-19, mohli hlasovat přednostně. Bylo k tomu ale potřeba předložit buď potvrzení od lékaře či hygienika o izolaci, anebo věrohodné potvrzení o pozitivním výsledku testu na přítomnost koronaviru, případně čestné prohlášení o izolaci.

Samotné hlasování bylo podobné tomu ve volební místnosti, pouze byli voliči celou dobu v autě. Museli prokázat svou totožnost včetně místa trvalého pobytu předložením občanského průkazu či cestovního pasu. Hlasovat mohli na stanovišti, kam spadají podle své adresy. V každém okrese bylo jedno, v Praze pět.

Kdo měl voličský průkaz, musel ho komisi odevzdat. Seznamy voličů, kteří hlasovali, komise z drive-in stanovišť přenechají prostřednictvím krajských a obecních úřadů okrskovým volebním komisím, které budou dohlížet na hlasování v pátek a v sobotu. Bude tím zamezeno případnému vícenásobnému hlasování téhož voliče.

Stanoviště hlásila větší zájem než v prvním kole

V prvním kole voleb využilo v celé republice ve středu 11. ledna možnost hlasovat z auta jen 354 lidí. Ve druhém kole jich bylo více. Na pražských stanovištích se podařilo překonat účast z prvního kola již v prvních hodinách hlasování. Do 10:30 přijelo 72 voličů oproti 46, kteří volili v prvním kole za celý den. Když hlasování skončilo, mělo v Praze odvoleno 205 lidí. Nejčastěji lidé podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana mířili na Letnou.

Podobné to bylo napříč republikou, i když počty hlasujících nebyly závratné a přijel jen zlomek z dvou tisíc lidí pozitivních na covid-19. V Libereckém kraji se počet hlasujících zvýšil z pěti v prvním kole na 45, ve Zlínském kraji z osmi na devatenáct, v Olomouckém kraji ze sedmi na 24. Ve středních Čechách dorazilo na drive-in stanoviště více lidí než před dvěma týdny již v první hodině. Tehdy v regionu hlasovalo z auta čtrnáct voličů, ve druhém kole jich přijelo osmdesát.

Přesto i ve druhém kole byla stanoviště, kde komisaři celý den marně vyhlíželi alespoň jedno auto. Nikdo nepřijel například do Ústí nad Orlicí, Jeseníku nebo Havlíčkova Brodu.

Studio 6: Lidé v karanténě volí prezidenta (zdroj: ČT24)

Možnost hlasovat do přenosné volební schránky

Pokud voliči s koronavirem na drive-in stanoviště nedorazí, mohou hlasovat doma do speciálních přenosných volebních schránek, pokud o to požádají nejpozději ve čtvrtek do 20:00 krajské úřady či pražský magistrát. Tuto možnost budou mít v pátek 27. ledna od 08:00 do 22:00 nebo v sobotu 28. ledna od 08:00 do 14:00.

Musejí o tento způsob hlasování požádat místně příslušný krajský úřad nebo pražský magistrát nejpozději ve čtvrtek 26. ledna do 20:00. V zařízeních, která by byla kvůli koronaviru uzavřena, budou jejich klienti hlasovat ve čtvrtek od 08:00 do 22:00 a v pátek od 08:00 do 18:00. Při prvním kole žádné takové zařízení nebylo.

Poslední šanci ve středu mají lidé, kteří se volebního finále budou chtít zúčastnit mimo domovskou obec. Do 16:00 ale musí požádat osobně na obecním úřadě o voličský průkaz, po jehož předložení budou moci v pátek či v sobotu hlasovat například při rekreaci v horských obcích.