Pavel přijel do Ostravy, dalšího města, kde na Babiše výrazně ztrácí. Přivítání ho překvapilo

UDÁLOSTI: Do druhého kola prezidentských voleb zbývá osm dní (zdroj: ČT24)

Osm dní před druhým kolem volby prezidenta republiky zamířil vítěz toho prvního na Moravu. Čtvrtek věnoval Ostravě, v pátek zamíří do Brna. Množství příznivců na ostravském nádraží Petra Pavla překvapilo. Na plánované setkání s voliči jej přišli podpořit i protikandidáti z prvního kola Danuše Nerudová a Pavel Fischer.

Petr Pavel se ve čtvrtek vypravil do Ostravy. Po dopolední diskusi s Andrejem Babišem (ANO) pro Blesk stihl vlak v jedenáct hodin. Na svinovském nádraží na něj podle policie čekaly desítky příznivců, kteří chtěli podpisy a fotografie, a než se z vlaku dostal k připravenému automobilu, trvalo to téměř půl hodiny.

Do moravskoslezského krajského města ovšem mířil Pavel jako na poněkud „nepřátelské“ území – stejně jako v Ústí nad Labem, které navštívil v úterý, zde v prvním kole prezidentské volby na Andreje Babiše docela jasně ztrácel. Babiš získal 44 procent hlasů, Pavel jen 30 procent.

Proto ho přijetí překvapilo. „Tohle jsem opravdu nečekal, musím říct, že mě to neustále přivádí do rozpaků, ale je to krásné. Já si nedělám iluze, že bych mohl přesvědčit nějak mnoho lidí, kteří už jsou dávno rozhodnutí pro Andreje Babiše, ale určitě bych rád rozptýlil alespoň některé obavy, které jsou šířeny, bohužel dost neférově,“ řekl Pavel.

Hlavním bodem Pavlova programu bylo setkání s občany na Masarykově náměstí. Jeho stoupenci – přišli ovšem i odpůrci – ho dokázali zaplnit zhruba ze dvou třetin. Kromě jejich podpory se mohl Petr Pavel pochlubit i docela bohatým politickým zázemím. Do Ostravy za ním přijeli dva protikandidáti, kteří nepostoupili z prvního kola – Danuše Nerudová a Pavel Fischer.

Pavel Fischer a Danuše Nerudová podpořili Petra Pavla před druhým kolem
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Petr Pavel řekl, že je nesmysl vytvářet dělicí čáry mezi Prahou a zbytkem republiky nebo mezi lidmi s vyšším a nižším vzděláním či vyššími a nižšími příjmy. „Všichni máme stejné problémy, všichni žijeme ve stejné zemi a všichni chceme žít slušný život. Tyhle volby nebudou o tom, kdo usedne na Pražský hrad po Miloši Zemanovi, tyhle volby budou o tom, jaká budeme země, jestli budeme země slušná, jestli budeme země respektovaná v zahraničí, jestli přestane u nás fungovat blbá nálada a jestli začneme žít normálně a budeme mít radost z toho, že se nám daří,“ prohlásil.

Danuše Nerudová, která byla před prvním kolem považována za možnou favoritku, ale nakonec skončila třetí zhruba s polovičním ziskem oproti Pavlovi i Babišovi, vyzvala přítomné, aby se nenechali zastrašovat. „Nebojte se, jsme silnou zemí, máme silné instituce. (…) Nikdo z nás se nemá čeho bát, jen prostě potřebujeme být hlasitější než někdo, kdo tu vytváří všeobecný strach,“ uvedla.

Kromě neúspěšných protikandidátů ho přišly podpořit i některé ostravské osobnosti, například rektor Ostravské univerzity Jan Lata a také politici z regionu. Již na nádraží čekal na Petra Pavla frýdecko-místecký primátor Petr Korč (Naše město F-M). „Vnímám, že jestli někde v republice potřebuje kandidát na prezidenta pan Pavel podpořit, tak je to právě u nás na severní Moravě. Celý život jsem dělal věci, které jsem vnímal jako správné,“ řekl primátor.

Před volbami vyjádřili podporu Petru Pavlovi ostravský primátor Tomáš Macura i moravskoslezský hejtman a poslanec Ivo Vondrák, přestože jsou oba z Babišova ANO. O to více jejich postoj Pavel ocenil. „Nežádal jsem je o podporu, to bych si rozhodně nedovolil. Myslím si, že každý má právo se rozhodnout sám, ale musím říct, že si toho velice vážím, protože to určitě nebylo jednoduché rozhodnutí, a to, čemu čelí, svědčí o tom, že museli projevit osobní odvahu,“ uvedl.

V Ostravě zahájil Petr Pavel dvoudenní návštěvu Moravy. Po setkání na Masarykově náměstí zamířil ještě do hospody na porubském sídlišti, aby se setkal s mladými voliči. I v Porubě ho zájem o svoji návštěvu překvapil. „Čekal jsem, že tady bude pár lidí, se kterými si dáme pivo, ale takovou účast jsem opravdu nečekal. Držme si navzájem palce, a kdo můžete, přijďte za týden volit,“ řekl Pavel – s nímž dorazil i Pavel Fischer – svým příznivcům v jednom z pivních stanů. V pátek se přesune do Brna, kde jej rovněž čeká setkání s voliči.

Do začátku druhého kola prezidentských voleb zbývá osm dní. Zda v březnu usedne na Pražském hradě Pavel, nebo Andrej Babiš, rozhodnou voliči 27. a 28. ledna.