Ústavní soud se zastal Němce, kterého zranili pohraničníci při pokusu o překonání železné opony

Ústavní soud (ÚS) se zastal Němce Thomase Bartsche, kterému českoslovenští pohraničníci prostřelili koleno při pokusu o přechod železné opony. České soudy mu jako odškodnění za zdravotní újmu přiznaly jen zhruba 5500 korun. Přiměřeným odškodněním se soudy po čtvrtečním nálezu musí zabývat znovu. Bartsch, který má trvalé zdravotní následky, pokládá částku za nepřiměřeně nízkou.

„ÚS konstatoval, že obecné soudy zvolily nepřiměřeně nízkou výši finanční satisfakce. Vycházely z vyhlášky, která se týkala pracovních úrazů a nemocí z povolání. Tento případ měl být daleko citlivěji posuzován a měly být zohledněny výjimečné okolnosti,“ řekl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Právě mimořádné okolnosti umožňují podle ÚS zvýšit odškodné za bolest oproti bodovému ohodnocení dle dobové vyhlášky. Původně přiznanou částku označil advokát Lubomír Müller s ohledem na Bartschovo doživotní zmrzačení za výsměch.

„Odškodnění nemá být výsměch, má to být zadostiučinění,“ řekl Müller. Navrhoval pětinásobek, tedy 27 750 korun. I tak by suma zůstala daleko za částkami, které se za zranění s trvalými následky přiznávají v současnosti. Justice totiž musí vycházet z dobových předpisů. Může však částku zvýšit s ohledem na mimořádné okolnosti.

Nemohl tušit, že padne Berlínská zeď, upozornil soudce

Šimíček poukázal také na psychické dopady události. Němec podle něj nemohl vědět, že komunistická totalita se blíží ke svému pádu, a hrozily mu další represe. „Nikdo nemohl tušit, že za několik měsíců padne Berlínská zeď,“ uvedl.

Událost se odehrála v červenci 1989. Bartschovi tehdy bylo 23 let, byl občanem tehdejší Německé demokratické republiky a chtěl se dostat na Západ. Poté, co jej pohraničníci zranili, odvezli jej do nemocnice a později předali východoněmeckým bezpečnostním orgánům.

Okresní soud v Domažlicích v roce 2019 rozhodl, že byl Bartsch v Československu týden nezákonně omezen na osobní svobodě, za což mu později ministerstvo spravedlnosti vyplatilo 1027 korun. Případným odškodněním za zdravotní následky se zabýval Obvodní soud pro Prahu 2, rozhodnutí později potvrdil Městský soud v Praze. Po zásahu ústavních soudců se případ vrátí k soudu prvního stupně.

Po zásahu ústavních soudců se případ vrátí k soudu prvního stupně. „Bude na obecných soudech, aby po tomto kasačním zásahu ÚS navázaly na svá dosavadní skutková zjištění a již přijaté právní závěry a znovu se pokusily nalézt spravedlivou výši odškodnění, kterou lze stěžovateli v rámci soudního řízení přiznat,“ stojí v nálezu.