Cestující z Číny budou muset předložit negativní test na covid také před letem do Česka

Cestující z Číny do Česka se budou muset před nástupem do letadla prokázat negativním testem na covid, povinnost nebude platit pro Čechy a jejich rodinné příslušníky. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) v páteční tiskové zprávě informovalo, že povinnost zavádí od pondělí 16. ledna. Mluvčí resortu Ondřej Jakob doplnil, že povinnost budou kontrolovat letecké společnosti podle cílové destinace cestujících.

„Ačkoliv Česká republika nemá zavedené přímé lety, je naším cílem maximálně chránit zdraví našich občanů. Reagujeme proto rychle na doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) pro státy EU a zavádíme povinnost prokázat se před odletem z Číny testem,“ vysvětlil v tiskové zprávě náměstek ministra Josef Pavlovic (Piráti).

Test může být metodou PCR i antigenní, výsledek nesmí být starší než 48 hodin před odletem letadla. Povinnost se vztahuje na osoby, které v Číně pobývaly v posledních čtrnácti dnech více než dvanáct hodin. Kromě českých občanů mají výjimku také občané EU s trvalým nebo přechodným pobytem v Česku a jejich rodinní příslušníci. Test nemusí předkládat ani personál letadla a držitelé diplomatického pasu.

Opatření zatím na dva týdny

„Opatření platí prozatím do konce ledna, kdy bude vyhodnocena jeho efektivita. I nadále platí, že při zavádění jednotlivých nařízení se řídíme doporučením ECDC a snažíme se o koordinovaný postup v rámci EU,“ zmínilo dále ministerstvo.

Od neděle 8. ledna platí stejná povinnost pro Čechy cestující do Číny, zavedly ji čínské úřady. Ty ale trvají na testu metodou PCR do 48 hodin před nástupem na palubu letadla.

Ministerstvo zahraničí doporučuje cesty do Číny zvážit a cestovat pouze v nejnutnějších případech. „Důvodem jsou výrazné komplikace spojené se zajištěním případné lékařské péče poté, co bylo zrušeno striktní uplatňování nulové tolerance vůči šíření nemoci covid-19 počátkem prosince 2022,“ napsalo na webu. Čína zůstala uzavřena pro turisty a cesty ze zdravotních důvodů, je ale možné žádat o víza za účelem obnovení práce a výroby, obchodu, studia, návštěvy a sloučení rodiny.

V září 2015 zahájila čínská letecká společnost Hainan Airlines provoz na přímé lince Peking-Praha. Počátkem roku 2020 ale podnik spojení zrušil, od té doby žádné nefunguje. Testování pro cestující z Číny zavedlo v posledním měsíci mnoho zemí z celého světa.