Je to dobrý signál o fungování justice, řekl Vondráček ke zproštění Babiše obžaloby

Soud osvobodil Babiše v kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Pro mě je to dobrý signál fungování justičního systému, řekl ke zproštění obžaloby bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) místopředseda hnutí ANO a předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček. Uvedl to v pořadu Události, komentáře. Zdůraznil, že jde o důležité rozhodnutí, které však není pravomocné. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je potřeba ctít presumpci neviny. Místopředseda STAN Jan Lacina uvedl, že názor na Babiše nezměnil. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy délka soudního řízení vzbuzuje otázky. Politici hovořili i o nominaci Petra Hladíka (KDU-ČSL) náměstkem na ministerstvu životního prostředí poté, co jej prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat ministrem.

Pražský městský soud v pondělí nepravomocně osvobodil Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Podle soudce Jana Šotta není skutek popsaný v obžalobě trestným činem.

„Všichni víme, že když si položíme otázku, zda by se tento soud konal, kdyby Babiš nevstoupil do politiky, tak odpověď je, že ten soud by se nekonal,“ řekl Vondráček s tím, že místo termínu politický proces by použil termín „zpolitizovaný.“ Dodal však, že jde o dobré znamení, že bez důkazů v Česku nelze nikoho odsoudit.

Dodal, že pro ANO bylo stíhání Babiše velkou zátěží ať už ve sněmovně, kdy často zaznívalo spojení „obžalovaný premiér“, nebo při vyjednávání. „V roce 2018 nám to opravdu zhatilo některé koalice.“ Vondráček rovněž zmínil, že v politice jsou určité boje, které se podle něj nevedou korektními prostředky.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) podotkl, že respektuje rozhodnutí soudu. V souvislosti s presumpcí neviny zmínil, že je potřeba ji ctít, ale na druhou stranu jsou kritéria pro lidi, kteří se pohybují v politice, přísnější. „Jsou pod drobnohledem a je potřeba s tím počítat,“ uvedl.

V souvislosti s politickými boji dodal, že se ODS obecně snaží chovat korektně. „Jsem přesvědčen, že ty prostředky, o kterých mluvil pan Vondráček, nepoužíváme, nebo se je snažíme i utlumit, protože to není správný způsob politiky.“

Podle místopředsedy poslaneckého klubu STAN Jana Laciny došlo k posunu významů. „Do včerejška to byl politický proces, dnes je to spravedlivý soud,“ uvedl a dodal, že názor na Babiše ani po zprošťujícím rozsudku nezměnil.

Podotkl také, že Babiš STAN v minulosti označil za mafii. „Nedopřál nám žádnou presumpci neviny. Žádný z našich poslanců nebyl nikdy odsouzen a toto jsme poslouchali ve sněmovně prakticky celý loňský rok,“ uvedl s tím, že Babiš je podle něj člověk, který nerozlišuje v kategorii pravda a lež, ale v kategorii co je pro něj výhodně a není pro mě výhodné.

Místopředseda SPD Radim Fiala podotkl, že presumpce neviny by měla platit i pro politiky. „Sedm let se říkalo, že je Andrej Babiš obviněný, obžalovaný, kdo ví, co udělal, a najednou soud řekl, že nevinen.“

Zmínil, že ať by podle něj soud dopadl tak či onak, respektoval by jeho rozhodnutí. „Jsem přesvědčen, že rozhodl tak, jak měl, a respektuji to, ale je tam podle mě jedno ‚ale‘, a to, že vyšetřování trvalo tak dlouho,“ uvedl a dodal, že problémem může být vyšetřování policie či státního zastupitelství. 

Politici hovořili i o Petru Hladíkovi

Politici rovněž hovořili o Petru Hladíkovi (KDU-ČSL), kterého odmítl prezident Miloš Zeman jmenovat ministrem životního prostředí. Vicepremiér Marian Jurečka, který je dočasně pověřen řízením resortu životního prostředí, jej tak v pondělí jmenoval svým náměstkem. 

Sám Hladík v pořadu zmínil, že se stal posledním vrtochem prezidenta Zemana před koncem mandátu. „Je to trochu smutné, že poslední dva měsíce před koncem jeho mandátu končí takovýmto způsobem – krokem, který je protiústavní,“ uvedl Hladík.

Zmínil, že nejde o obcházení Zemana. „Místo bylo na ministerstvu volné a pan ministr Jurečka využil toho, co mu zákon umožnil a co je běžné,“ dodal s tím, že KDU-ČSL zvažovala všechny možnosti, ale rozhodla tak i vzhledem k tomu, že Zemanovi končí mandát za dva měsíce. Kdyby čas byl delší, trvali by podle něj lidovci na kompetenční žalobě. 

„My nečekáme další jednání. Očekáváme, že ministr bude jmenován až dalším prezidentem republiky,“ podotkl. V souvislosti s vyšetřováním v kauze městských bytů v Brně Hladík zopakoval, že policie a jiné orgány jej od podání vysvětlení nekontaktovaly. Zdůraznil, že není obviněn, a kdyby byl, nemohl by vykonávat žádnou politickou funkci a počkal by na rozhodnutí soudu.  

Lacina podotkl, že je to primárně věcí KDU-ČSL, které dal premiér Fiala poměrně dlouhý čas na to, aby si ji promyslela ze všech úhlů pohledu. „A ona chce pana Hladíka jako ministra. Takže bych řekl, že to je její vládní a jednoznačná odpovědnost.“ Podle svých slov by se také přimlouval za kompetenční žalobu. „Aby byla jednou provždy tato ústavní věc vyjasněna rozhodnutím soudu,“ uvedl s tím, že poté by se tímto rozhodnutím museli řídit další prezidenti. 

Vondráček podle svých slov vnímá ústavu jako dokument, podle kterého se politici musí domluvit. „Kompetenční žaloba je prohra premiéra i prezidenta, že nejsou schopni se domluvit. To se nemůže líbit ani té společnosti,“ uvedl s tím, že nyní se rezignovalo na jednání a situace se nechala „vyhnít“, protože Zeman končí ve funkci. „To také není nejlepší postup, protože to poškozuje i ministerstvo,“ uvedl.