Ledy rychle tají. Na Berounsku se na řece propadl bruslař, povodí vydávají výstrahy

Události: Hladiny řek na Šumavě se zvedají, Lipno se plní (zdroj: ČT24)

Zamrzlé vodní hladiny rychle roztávají. Hasiči tento týden zasahovali v Radotíně, kde se na řece Berounce propadl bruslař. Povodí po celé republice proto vydávají výstrahy, aby lidé na zamrzlé plochy dál nevstupovali. Obleva, která přišla začátkem týdne, rychle zeslabuje před pár dny ještě vyhovující tloušťku ledu.

„V Radotíně jsme zachránili bruslaře, který se propadl ledem do vody, a předali jsme ho zdravotníkům,“ popisuje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Vodohospodáři upozorňují, že tloušťka ledu se během oteplení může rychle měnit. „V souvislosti se zvýšenými teplotami, případně i s dešťovými srážkami nebo mokrým sněhem led změkne, zeslábne a bude se uvolňovat,“ varuje mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Ještě o poznání nebezpečnější může být situace přímo na zamrzlých řekách, pevnost ledu totiž ovlivňuje také proud vody. „Ledová celina může být vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny pod ledem v některých místech zeslabena, a hrozí tak i při menším zatížení prolomení ledu,“ vysvětluje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Třeba Povodí Ohře proto už vyzvalo lidi, aby nevstupovali na zamrzlý rybník Bandy nedaleko Kamencového jezera v Chomutově. Dochází v něm k pohybu hladiny, led je nesouměrný, a tím pádem nebezpečný.

Lehněte si a rozložte váhu

Bezpečná síla ledu je podle hasičů minimálně deset centimetrů a led má mít namodralou barvu. Obecně ale platí zásada, že pokud lidé jeho tloušťku nemají ověřenou, není bezpečné na zamrzlou vodní plochu vstupovat.

Pokud se člověk propadne, doporučují hasiči zachráncům zavolat tísňovou linku a na led si lehnout. „Při záchraně člověka z ledové vody je zásadním faktorem čas a schopnost rozložit svoji hmotnost do co největší plochy,“ vysvětlují na svém webu hasiči Plzeňského kraje.

Ve vytipovaných nebezpečných lokalitách, kde k propadnutí lidí pod led dochází nejčastěji, se proto hasiči na případné zásahy pravidelně školí. „Na toto téma máme každý rok zaměřenou odbornou přípravu,“ uvedla mluvčí HZS Středočeského kraje Tereza Sýkora Fliegerová.