Anketa s Andrejem Babišem: Jako prezident bych bydlel v Průhonicích a na Hradě jen pracoval

Anketa s Andrejem Babišem (zdroj: ČT24)

Kandidát na prezidenta a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš v anketě České televize uvedl, že by v případě zvolení do čela státu úřadoval z Pražského hradu, bydlet ale nadále hodlá ve svém domě v Průhonicích. V nejvyšší ústavní funkci by chtěl navázat komunikaci s vládou, nabízí možnost zastupovat premiéra v záležitostech ekonomické diplomacie. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post hlavy státu.

Kde byste jako hlava státu bydlel a úřadoval?

Nejdřív bych se musel stát hlavou státu a otázkou je vůbec, zda se dostanu do druhého kola. Bydlím šestnáct let v rodinném domě v Průhonicích a tam budu bydlet až do konce svého života. Úřadoval bych samozřejmě tam, kde úřaduje stávající prezident Zeman. 

Měl by mít prezident víc pravomocí, stejně, nebo míň?

Na pravomocích bych nic neměnil, takže stejně.

Jak si představujete spolupráci s vládou a oběma komorami parlamentu?

Je to velice důležité, protože máme vládu pětikoalice. V Senátu i ve sněmovně jsou reprezentanti pětikoalice. Pevně doufám, že pokud bych se stal prezidentem, tak by komunikace hlavně s panem premiérem a vládou nastala, protože teď téměř žádná komunikace není. Snažil bych se nastolovat témata, diskutovat a spolupracovat s nimi. I jim pomáhat. Jsem připraven, pokud bych byl prezident a pan premiér neměl dostatek času všechno řešit, mohl bych i tu vládu zastoupit. Třeba při řešení nelegální migrace nebo jiných záležitostí ekonomické diplomacie.