Cesta do Českých Budějovic je složitější, část dálnice D3 je do neděle zavřená

Od sobotního poledne se musí řidiči směřující od Tábora k Českým Budějovicím (nebo opačným směrem) část cesty obejít bez dálnice. D3 je uzavřená kvůli demolici nadjezdu v souvislosti s výstavbou nové odpočívky u Ševětína. Otevře se zase až v neděli ráno. Objízdná trasa vede po silnici II/603 od dálniční křižovatky Ševětín po křižovatku Lhotice. Uzavřená je také dálnice D10 mezi třetím a desátým kilometrem kvůli bourání mostu.

Silničáři naplánovali uzavírku jako dvacetihodinovou. Začala v sobotu v poledne, skončit by měla v neděli v osm hodin ráno. „Nemělo by se stát, že by uzavírka trvala déle, než jsme uvedli, je tam rezerva,“ ujistil Adam Koloušek z českobudějovické pobočky Ředitelství silnic a dálnic. V neděli dopoledne bude ještě D3 průjezdná jen částečně, všechny jízdní pruhy budou řidičům k dispozici po druhé hodině odpoledne.

Koloušek upozornil, že uzavřena je tatáž část dálnice D3, kudy nemohli řidiči jezdit ani koncem srpna a v říjnu kvůli odstřelu skal, tyto uzavírky byly však krátké. Uzavřený úsek je dlouhý sedm kilometrů, vede obcemi Ševětín, Vitín a Chotýčany a připadá i v úvahu při cestě do Budějovic na staré silnici již zůstat a dojet do města přes Borek, tedy stejně, jako se jezdilo před otevřením D3. Přes Borek vede i oficiální objízdná trasa pro nákladní auta nad 7,5 tuny.

ŘSD uzavírku připravilo kvůli demolici nadjezdu východně od Chotýčan. Ten musí ustoupit připravovanému dálničnímu parkovišti. Bouraný most nemá velký dopravní význam, vede přes něj polní cesta a značená turistická stezka. Dostat se na něj ale nejde již delší dobu kvůli stavbě v jeho blízkosti.

Silničáři počítají ještě s dalšími uzavírkami dálnice v tomto úseku. „Až se zbourá most, tak se bude muset odtěžit zemina a skála, která tam je. Ale to se uvidí podle toho, jaké podloží tam bude, jestli bude nutné ho odstranit pomocí odstřelů,“ nastínil Koloušek.

Oboustranné odpočívadlo Chotýčany na dálnici D3 poblíž Českých Budějovic staví ŘSD od února. Na D3, která je zatím dlouhá sedmdesát kilometrů, mohou řidiči zastavit na jediném místě, pokud nechtějí sjíždět do některého města poblíž dálnice – na parkovišti těsně u severního konce u Mitrovic. Chotýčanská odpočívka poskytne osmdesát míst pro kamiony, devadesát pro osobní auta, osm pro autobusy a deset pro karavany a auta s přívěsem. Stavba za 432 milionů korun bez DPH má být hotová v srpnu 2023.

Na obou stranách dálnice budou benzinové čerpací stanice a odpočinkové zóny včetně dětských hřišť. Již dříve vybralo ŘSD společnost MOL Česká republika, která bude na odpočívadle provozovat čerpací stanice dvacet let. Společnost ročně zaplatí nájem zhruba pět milionů korun za stanici ve směru na České Budějovice a zhruba 4,8 milionu za stanici v opačném směru.

Uzavírka dálnice D10

Dálnice D10 je uzavřená mezi třetím a desátým kilometrem kvůli bourání mostu, který vede nad ní a je ve špatném stavu. Řidiči mohou jezdit objízdnými trasami. Uzavírka potrvá celou noc až do neděle. Dopravní komplikace na místě nejsou, řekla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Most stojí na devátém kilometru dálnice v Zápech u Prahy.

Silničáři v sobotu odpoledne na místě připravovali značení a zahájili přípravné práce, v 19:00 byla dálnice v místě zcela uzavřena. Policie situaci monitoruje. „Hlídky na místě mít nebudeme, jen kdyby vznikl nějaký problém,“ uvedla Schneeweissová. Dálnice by měla být průjezdná od nedělních 10:00, kvůli dokončovacím pracím bude provoz na dálnici částečně omezený i během neděle.

Objízdné trasy v obou směrech povedou částečně přes dálnici D11, Horní Počernice, Mstětice a Jirny.