EU začne opět proplácet dotace pro Agrofert

Evropská komise povolila proplatit většinu dotací určených na projekty skupiny Agrofert. Výjimkou jsou některé dotace, které byly adresované firmám Cerea a Fatra. O rozhodnutí Komise informoval iRozhlas.cz a potvrdilo ho ministerstvo financí. Rozhodující pro Brusel je, že Andrej Babiš (ANO) coby konečný příjemce výhod Agrofertu není již předsedou vlády. O zablokování dotací Komise rozhodla v souvislosti s vyšetřováním Babišova střetu zájmů.

Rozhodnutí Evropské komise je bezprostředně důležité hlavně pro českou státní kasu. Vzhledem k procesu proplácení evropských dotací stát již dotace před rozhodnutím o jejich pozastavení proplatil, ale z Bruselu již peníze nepřišly. Teď většinu z nich dostane. Do loňského května proplatil stát Agrofertu přes 232 milionů korun.

„Evropská komise v dopise informuje, že byly splněny podmínky pro zrušení upozornění na možné částečné přerušení platební lhůty. U budoucích průběžných žádostí o platbu komise již nebude vyžadovat obecné ujištění týkající se výdajů na operace poskytnuté skupině Agrofert a výdajů na operace příjemců držených ve svěřenských fondech,“ řekla rozhlasu Gabriela Krušinová z tiskového odboru ministerstva financí.

Výjimkou jsou podle rozhlasu dvě dotace zemědělskému podniku Cerea a jedna dotace plastikářské firmě Fatra. U Cerey je problém v jiném střetu zájmů, u Fatry v tom, že stát dotaci vyplatil až poté, co již Komise o pozastavení dotací pro Agrofert rozhodla. Předchozí vláda zdůvodnila tento krok ambicí obrátit se na evropský soud poté, co Brusel dotaci neproplatí. Česko ale nakonec žalobu nepodalo.

Proplácení dotací pro Agrofert bylo zastaveno poté, co se na začátku roku 2019 rozjel unijní audit ke střetu zájmů expremiéra Babiše, který Agrofert vložil do svěřenských fondů. Úředníci z ministerstva financí pak museli navíc s každou žádostí o výplatu peněz přikládat zvláštní dokument v němž ujišťovali, že žádost neobsahuje výdaje pro koncern. Tato povinnost jim podle iRozhlasu nyní odpadne.

O přerušení výplat pro holding Agrofert a jeho dceřiné firmy jednal v září výbor Evropské komise. Takzvaná Interruption Committee jednala také o okruhu výdajů, o které budou moci české úřady zažádat. Výsledkem setkání je dopis, který nyní obdrželo české ministerstvo financí.

Holding Agrofert sdružuje téměř dvě stě firem. Působí v chemickém průmyslu, zemědělství a potravinářství. Kromě toho vlastní také lesnické společnosti, podniká i v segmentu pozemních technologií a technice, logistice, dopravě či v médiích.

Do února 2017 vlastnil Agrofert tehdejší premiér a předseda hnutí ANO Babiš, kvůli zákonu o střetu zájmů své akcie vložil do svěřenských fondů. Podle státní Evidence skutečných majitelů je však reálným vlastníkem holdingu, stále ho ovládá také podle auditu EK.