Senátní kluby počítají ztráty a zisky, tři musely vybrat nové předsedy

Senátorský klub ProRegion se přejmenoval. Nově bude klubem ANO a ČSSD. Bude mít jen šest členů oproti dosavadním devíti, ale všichni budou nominanty stran bývalé vládní koalice. Po volbách se konsolidují i další senátorské kluby. Klub sdružující senátory ODS a TOP 09 i klub SEN 21 a Pirátů potvrdily své dosavadní předsedy, Starostové si již zvolili nového. Lidovečtí senátoři se o svém předsedovi rozhodnou až příští týden.

Senátní volby na přelomu září a října připravily o předsedy hned tři z pěti klubů. Již po prvním kole bylo jasné, že končí předsedkyně klubu KDU-ČSL Šárka Jelínková a předseda senátorů STAN Petr Holeček, kteří nepostoupili dál. Ve druhém kole neuspěl ani Jaroslav Větrovský, který poslední dva roky předsedal klubu ProRegion. Ten pod dosavadním názvem sdružoval zástupce ANO, ČSSD a některé dříve nezařazené senátory.

Nově ponese název ANO a ČSSD. Bude mít pět členů oproti dosavadním devíti. Je to důsledek toho, že dva senátoři, kteří dosud v klubu byli, neobhájili svá křesla (Větrovský a Jaromír Strnad z ČSSD), dva již nekandidovali (Jan Žaloudík za ČSSD a Jiří Cienciala reprezentující hnutí Občané spolu – nezávislí) a jeden (Jiří Dušek) sice uspěl, ale zatímco před šesti lety kandidoval za ANO, tentokrát obhajoval jako nominant ODS, byť jej podpořili i sociální demokraté.

Pět senátorů, kteří klub opustili, nahradila dvojice nově zvolených senátorů ANO Věra Procházková a Zdeněk Matušek. Za předsedu si členové přejmenovaného klubu ANO a ČSSD zvolili Miroslava Adámka (za ANO) a místopředsedou Petra Víchu (ČSSD). Kromě nich a dvou nových senátorů v klubu zůstávají ještě Ondřej Feber (za ANO) a Ladislav Václavec (za ANO), který v letošních volbách obhájil svůj post a byl jedním ze tří senátorů zvolených již v prvním kole.

Podle Adámka měl ambici předsedat klubu ANO a ČSSD i Václavec. „Po vzájemné dohodě na klubu jsme řekli, že já to vyzkouším teď. Pokud by to nějakým způsobem nešlo, vždycky to můžeme převolit,“ řekl.

V čele klubu SEN 21 a Pirátů zůstává Láska, senátory ODS a TOP 09 povede dál Nytra

Klub ANO a ČSSD bude nově jedním ze dvou nejmenších klubů. Stejný počet senátorů jako v něm zbylo i v klubu SEN 21 a Pirátů. Ve volbách oslabil, před nimi byl sedmičlenný. V jeho čele ale zůstane na další dva roky Václav Láska (za SEN 21).

V senátních volbách výrazně oslabilo hnutí STAN, jehož klub bude mít nově dvacet členů oproti dosavadním 24. Protože vypadl dosavadní předseda, museli si vybrat nového. Stal se jím Jan Sobotka (za STAN). Ze senátorů klubu, kteří funkci v uplynulých volbách obhajovali, uspěli pouze Michael Canov (SLK) a Jiří Růžička, kterého však nominovala TOP 09, jejíž ostatní senátoři působí ve společném klubu s občanskými demokraty.

Ti měli výběr předsedy klubu snazší. Znovu zvolili Zdeňka Nytru (ODS), který ve volbách uspěl. Podle mluvčího ODS Jakuba Skyvy byl zvolen jednomyslně. Klub ODS a TOP 09 bude pro příští dva roky v horní komoře s třemi desítkami členů nejsilnější. Spolu s lidoveckým klubem bude mít v Senátu dokonce většinu.

Klub KDU-ČSL ve volbách sice udržel počet dvanácti členů, přišel ale o předsedkyni. Nástupkyni Šárky Jelínkové si zvolí až příští týden. O funkci podle informací ČT usilují hned tři lidovečtí senátoři. Všichni v horní komoře zasedali již před volbami.