EU se zabývá konfiskací majetku ruských oligarchů. Chce dát návod členským státům

Události: Konfiskace ruského majetku (zdroj: ČT24)

Evropský parlament chce dát návod členským státům, jak postupovat při konfiskaci majetku obstaveného ruským oligarchům. Vyzývají k tomu i ukrajinští představitelé. Česko už možnosti konzultuje s ústavními právníky. Finanční analytický úřad zatím zmrazil majetek zhruba za miliardu korun.

Jednou z nemovitostí obstavených v rámci protiruských sankcí je i hotel West End v Mariánských Lázních. Patří ruskému oligarchovi Alexandru Pumpjanskému.  

„Finanční analytický úřad vydal předběžné opatření a tato nemovitost, tento hotel byl zaplombován,“ informovala už v dubnu mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. 

Luxusní hotel v majetku Rusů ale funguje dál. „Omlouvám se, nemohu vám k tomu nic říct. Nemám k tomu povolení,“ reagovala na dotaz redaktora ČT ředitelka hotelu. 

Evropa nyní řeší, jak obstavený majetek použít na obnovu Ukrajiny a vyvlastnit ho zákonnou cestou. „V Evropském parlamentu jsme to už debatovali a shodli jsme se většinově na tom, že je potřeba najít v Evropě právní cestu,“ uvedla europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Změna legislativy

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je potřeba změna legislativy. „Určitě bych to přivítal, ale musí to být ústavně komfortní,“ připomíná. „Vyvlastnění je možné pouze na základě zákona ve veřejném zájmu a za náhradu. Konfiskace by šla nad rámec toho,“ vysvětlil také ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

Ukrajinská politička Kira Rudyková odhaduje, že Ukrajina bude na rekonstrukci potřebovat zhruba bilion dolarů. „Potřebujeme politickou vůli, potřebujeme řádnou legislativu a potřebujeme, aby byla poražena ruská propaganda a ruské síly,“ uvedla. „Když říkáte, že soukromé vlastnictví je demokratickou hodnotou, mohu vám říci o hodnotě, která je ještě důležitější – je to svoboda. Je to svoboda a demokracie, za kterou bojujeme,“ dodala. 

Dvanáct tisíc společností v Česku

Evropský sankční seznam čítá pouze několik ruských podnikatelů, kteří mají firmy v Česku. V republice přitom podle analytiků působí přes dvanáct tisíc společností, které mají konečného vlastníka v Rusku. „Odhady se pohybují v řádech stovek miliard, které tady kolují ve finančním systému,“ vysvětluje odborník na boj proti praní špinavých peněz a bývalý detektiv Kamil Kouba. 

Při vyhledávání majetku má Česku pomoci sankční zákon, který umožní i vytváření národních seznamů. Takzvaný sankční zákon prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, teď ho projednávají výbory. Schválený by měl být do konce roku.