Hnutí STAN se připravuje na mimořádný sněm. Z regionů zaznívá, že obměna předsednictva má být výrazná

Události: Změny v hnutí STAN (zdroj: ČT24)

Vedení hnutí Starostové a nezávislí se kvůli kauze Petra Hlubučka (STAN) na mimořádném sněmu dočká obměny. Starostové pro Liberecký kraj (SLK), kteří v tomto regionu s hnutím STAN spolupracují, podle svého předsedy Martina Půty chtějí debatovat o budoucnosti spolupráce obou uskupení.

„Budeme s mými kolegy ze Starostů pro Liberecký kraj debatovat i formu další spolupráce se Starosty a nezávislými,“ uvedl Půta. „Určitě budeme čekat na to, jakým způsobem dojde ke změně ve vedení STAN. Předsednictvo by mělo být vyměněno v podstatě kompletně,“ doplnil.

Šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan podle svých slov o spolupráci stojí. „Určitě najdeme nějaké nastavení, které tam bude,“ podotýká.

Česká televize oslovila všechny krajské lídry a právě Rakušan má u všech podporu. Zdůrazňují, že právě on může hnutí očistit.

„Vít Rakušan se prokázal jako výborný lídr i jako výborný ministr, který si je vědom své role, je razantní a dokáže řešit věci systémově,“ uvedl například předseda krajského výboru STAN pro Plzeňský kraj Pavel Čížek. 

Zásadní změny

Lídr STAN pro Karlovarský kraj Robert Pisár si myslí, že kauza uskupení výrazně ovlivnila. „Očekávám, že dojde k zásadním změnám ve STANu,“ dodal.

Členství v hnutí v pondělí pozastavil europoslanec Stanislav Polčák. Jeho známost s Michalem Redlem, který byl podle policie mozkem organizované skupiny v kauze dopravního podniku, podle něj hnutí ubližuje. Odmítl ale srovnání s bývalým náměstkem primátora Hlubučkem, kterého minulý týden zadržela policie.

„Zdůrazňuji, že známost s Michalem Redlem nikdy neovlivnila mé politické kroky. Tuto hranici jsem měl vždy pevně nastavenou,“ uvedl Polčák v písemném prohlášení.

Vedle toho nejužší vedení hnutí STAN, tedy místopředsednický post, po úmrtí Věslava Michalika opouští už druhý člověk. Petr Gazdík by ve vedení strany měl skončit stejně jako na ministerstvu školství, tedy za deset dnů. „Do té doby jsem jeho plnohodnotným členem a aktivně se chci podílet také na výběru svého nástupce,“ uvedl Gazdík.

Farský se z USA neplánuje vrátit, jednání se účastní on-line

Podle Rakušana jde o obtížnou situaci. „Pokud zůstáváte v tom nejužším vedení řekněme osamocen nebo s jednou kolegyní, je to situace nepříjemná,“ podotkl.

Prvním místopředsedou zůstává bývalý předseda poslaneckého klubu Jan Farský, který je na studijní stáži ve Spojených státech a do České republiky se ani po posledních událostech dříve vracet neplánuje. „Jsem v USA s rodinou, není to jen o mně. S vedením jsem v úzkém kontaktu, jednání orgánů strany se účastním, byť on-line formou,“ napsal Farský na dotaz ČT.

Místopředsedkyně hnutí Věra Kovářová uvedla, že se o situaci jedná. „V užším vedení jsme spolu v kontaktu a probíhá diskuze o těch věcech, které právě probíhají,“ podotkla.

Situaci navíc komplikuje to, že sněm hnutí se běžně chystá měsíce, regiony totiž musí třeba nominovat své kandidáty. Nynější sněm by se ale měl konat zhruba za měsíc.