Ceny pohonných hmot se po reakci na snížení spotřební daně zase šplhají zpět. Pravděpodobné je další zdražování

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zdražily o desítky haléřů. Průměrná cena benzinu za týden stoupla o 79 haléřů na 46,55 koruny za litr. Nafta je v průměru dražší o 34 haléřů, ve středu stála 45,77 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

I přes zdražení jsou nyní ceny paliv nižší než na konci května, i když benzin již jen o osm haléřů. Na začátku června, kdy se snížila spotřební daň u paliv o 1,50 koruny na litr, pohonné hmoty o desítky haléřů zlevnily.

Poslední květnový den nabízely čerpací stanice benzin za 46,63 koruny za litr a naftu za 46,40 koruny za litr, 1. června pak cena benzinu klesla o 87 haléřů a nafty o 97 haléřů. V poklesu se tak pravděpodobně promítlo právě snížení spotřební daně. V tomto týdnu ale paliva začala opět zdražovat.

Ceny se liší kraj od kraje i na čerpacích stanicích jednotlivých značek. „Je vidět, že od prvního června, kdy začala platit snížená spotřební daň, tak s cenotvorbou začínají čerpací stanice nakládat rozličně,“ říká redaktor České televize Petr Kozlíček. Navštívil čerpací stanice v Královéhradeckém kraji, kde jsou pohonné hmoty zatím nejlevnější, a snažil se sledovat čerpací stanice podobně velkých značek.

Průměrné ceny pohonných hmot
Zdroj: ČT24

„I u benzinu, kde ceny nejsou v poslední době tolik proměnlivé, se u jednotlivých čerpacích stanic liší cena i o osmdesát až devadesát haléřů na litr. U nafty je to ale mnohem výraznější, protože tam jsou rozdíly na jednotlivých stanicích i koruna padesát,“ popisuje. Je podle něj patrné, že ceny se po reakci na snížení spotřební daně zase šplhají zpět a řidiči se mají připravit na další zdražování i vzhledem k růstu cen ropy na světových trzích.  

Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy byl Natural 95 ve středu jen o osm haléřů na litr levnější než poslední den před snížením daně. „Vzhledem k vývoji cen ropy na světových trzích i vzhledem k vývoji velkoobchodních cen paliv na rotterdamské burze mohou už dnes, osm dní po zavedení snížení daně, řidiči platit za benzin více než před snížením daně. V případě nafty je situace poněkud jiná. Nafta včera byla levnější o 63 haléřů na litr v porovnání s její cenou z 31. května,“ podotkl. V příštích sedmi dnech tak podle něj benzin zdraží o 1,20 na litr a nafta o zhruba korunu.

Situace na ropných trzích zůstává podle analytika XTB Jiřího Tylečka napjatá. Cena severomořské ropy Brent se drží nad úrovní 120 dolarů za barel a je nejvyšší od počátku března. Organizace OPEC+ přislíbila v minulém týdnu navýšení produkce o 250 tisíc barelů měsíčně pod dobu následujících dvou měsíců, nicméně poptávka po palivech roste ještě rychleji, uvedl. Navíc se podle něj očekává další pokles produkce Ruska.

Roste zájem o hybridy

„Obchodníky také trápí zlepšující se vyhlídky čínské poptávky. Trend zdražování zřejmě nezvrátí ani posilující česká koruna. Průměrné ceny benzinu by již brzy měly opět překonat úroveň 47 korun za litr a ceny nafty by měly být nižší jen v řádu desetihaléřů,“ dodal.

Nejlevnější paliva nyní natankují řidiči v Královéhradeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 46,27 korun. Naftu tam prodávají průměrně za 45,31 korun. Naopak nejdražší benzin natankují řidiči na Vysočině, kde litr benzinu stojí průměrně 46,85 korun. Nejdražší nafta se tankuje v Praze, litr tam prodávají průměrně za 46,47 korun.

Vysoké ceny paliv se již podle generálního ředitele Toyoty v České republice Martina Pelešky stihly odrazit v preferencích zájemců o nové vozy, kteří více nakupují hybridy. „U našich nejoblíbenějších modelů jde o dominantní technologii, kterou volí většina zákazníků. V rámci osobních vozů prodáváme přes 70 procent vozů v hybridní variantě, loni to bylo o deset procentních bodů méně,“ uvedl.

Ceny pohonných hmot letos prudce vzrostly na přelomu února a března poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenský útok na Ukrajinu. Ještě 23. února stál litr benzinu asi 37,40 koruny a litr nafty zhruba 36,40 korun. Jen během dvou týdnů po začátku ruské invaze ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 koruny a cena nafty na téměř 49,60 korun.

Kvůli vysokým cenám paliv se vláda rozhodla snížit od začátku června do konce září spotřební daň z nafty a benzinu o 1,50 koruny na litr. Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že ceny u čerpacích stanic by tak mohly klesnout až o 1,80 koruny na litr.

Podle údajů společnosti CCS je benzin v současnosti o 14,32 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 15,71 korun na litru méně.

Kritika opozice

Vláda v reakci na růst cen zavedla kontroly marží u prodejců paliv a snížila spotřební daň u paliv o 1,50 koruny na litr. Kromě toho plánuje třeba ukončení povinného přimíchávání takzvané biosložky do paliv od července. 

Podle opozičního hnutí ANO jsou ale vládní opatření na snížení cen pohonných hmot nedostatečná. Po čtvrtečním jednání stínové vlády strany ANO to řekl bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. Podle něj budou v Česku ceny benzinu srovnatelné s německými. 

Havlíček vládní opatření označil za nesmysl, jde podle něj o kosmetické úpravy. Podle stínového ministra průmyslu by se kabinet SPOLU a Pirátů se STAN měl inspirovat například právě v Německu, kde řidiči mohou ušetřit až 35 centů (8,70 korun) na litru benzinu a 17 centů (4,20 korun) na litru nafty. Pokles cen, který je omezen na tři měsíce, je součástí vládního souboru opatření.