Zeman a maďarská prezidentka se zastali visegrádské skupiny. Podle Novákové je to „skrytá síla Evropy“

Maďarská prezidentka Katalin Nováková přijela do Česka. Na Pražském hradě ji slavnostně přivítala hlava českého státu Miloš Zeman. Po ceremoniálu se oba prezidenti odebrali ke společnému jednání. Týkalo se například visegrádské spolupráce, kterou Zeman podpořil. Ve středu se Nováková sejde ještě s premiérem Petrem Fialou (ODS). S předsedy parlamentních komor jednat nebude, protože jsou oba sami na zahraničních cestách.

Na prvním nádvoří Pražského hradu čekal na Novákovou v úterý dopoledne osobně Zeman i nastoupení vojáci Hradní stráže. Zazněly státní hymny, Nováková pak příslušníky armády pozdravila. Po odchodu vojáků se i prezidenti a jejich doprovod odebrali k jednání do nitra Hradu.

Hovořili mimo jiné o dalším fungování visegrádské skupiny. Miloš Zeman řekl po jednání s Novákovou, že je proti tomu, aby se spolupráce na visegrádské úrovni rozvolnila nebo skončila. „Střední Evropa je pro nás přirozeným prostředím, které nás vyzývá ke spolupráci mezi státy visegrádské čtyřky. Myslím, že je to skrytá síla v rámci celé Evropy,“ podotkla i Katalin Nováková. Považuje za zásadní, „aby byla tak úzká jako dosud“.

Zeman se také zmínil o potřebě „korigovat“ údajné protimaďarské výroky v médiích. „Řekl jsem již při jednání delegací paní maďarské prezidentce, že nejrazantnější antimaďarský názor zazněl z úst předsedkyně jedné české politické strany, která má podle posledního průzkumu veřejného mínění tříprocentní voličskou podporu. Doufám, že tím je celá věc vyřešena,“ řekl Zeman.

Zřejmě tak narážel na vyjádření předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové z období před maďarskými parlamentními volbami. Zeman sám směřování maďarské politiky ocenil, podle něj „respektuje národní zájmy své země a nepodléhá cizím vlivům“.

Český prezident dodal, že s Katalin Novákovou hovořil také o vzájemné spolupráci států ve zbrojním průmyslu či energetice. Tématem jednání byla i válka na Ukrajině. Maďarská prezidenta vyzdvihla pomoc, kterou Ukrajině poskytuje Česko, připomněla ale také, že její země přijímá uprchlíky a poskytla pomoc 750 tisícům lidí, kteří válkou sužovanou zemi opustili.

„Když je potřeba pomoc, jsme u toho. Uvítali bychom, kdyby byl co nejdříve nastolen mír,“ uvedla. Maďarský postoj k válce a také protiruským sankcím je podle ní konstruktivní, připomněla, že Budapešť nakonec umožnila schválit i šestý sankční balíček. Negativní postoj Maďarska k některým návrhům zdůvodnila Nováková tím, že jsou potřeba „takové sankce, které způsobí větší újmu agresorovi“. „Pokud tyto sankce znemožňují běžný život v zemích Evropské unie, tak to nejsou dobré sankce,“ dodala. Miloš Zeman doplnil, že i Česko si „z šestého balíčku vymohlo odklad některých rozhodnutí týkajících se blokace dodávek ropy“.

Nováková se sejde i s Fialou

Kromě jednání se Zemanem má maďarská prezidentka v Praze naplánovaný oběd pořádaný asi pro osm desítek hostů, kteří mají s Maďarskem blízké vztahy.

Ve středu má Nováková v plánu jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS). Nesetká se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) ani předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), přestože jednání s předsedy parlamentních komor bývají při návštěvách hlav států obvyklá. Vystrčil i Pekarová jsou však sami na naplánovaných zahraničních cestách do Spojených států, respektive Švýcarska.

Nováková – dlouholetá členka maďarské vládní strany Fidesz a od roku 2018 též její poslankyně – se do nejvyšších politických kruhů dostala předloni, kdy byla jmenována ministryní pro rodinné záležitosti. Letos v březnu byla zvolena prezidentkou, funkce se ujala 10. května poté, co vypršel druhý mandát Jánosi Áderovi. Po nástupu do funkce stihla již navštívit Polsko a Německo, návštěva Česka je tedy její třetí zahraniční cestou.

V Maďarsku plní hlava státu převážně ceremoniální roli. Podle ústavy ztělesňuje jednotu národa, chrání demokratické fungování státu a je vrchním velitelem ozbrojených sil. Volí se na pětileté období.