Do základních uměleckých škol se zase hlásí tolik dětí jako před pandemií

O hru na klavír, lekce baletu nebo malování na základních uměleckých školách je opět velký zájem. Počty uchazečů se vrací na předcovidovou úroveň. Na některých uměleckých školách poptávka dokonce převyšuje kapacitu. Česká televize to zjistila oslovením více než desítky škol, na kterých se právě konají přijímací a talentové zkoušky. Kromě hry na klavír děti už tradičně nejvíc láká kytara.

Zatímco během předchozích dvou let poznamenaných pandemií musely mnohé základní umělecké školy nové žáky více lákat, teď je poptávka minimálně srovnatelná s obdobím před pandemií. „Oproti letům 2020 a 2021 pozorujeme v tomto roce zvýšený zájem o studium na naší škole. Zájem uchazečů je srovnatelný s rokem 2019,“ říká ředitel pražské ZUŠ Klapkova Pavel Lávička.

Ředitelé některých pražských škol hlásí, že zájem o studium je u nich ještě vyšší, než jsou jejich kapacitní možnosti. „Vzhledem k omezené kapacitě, kterou jsme letos navýšili o 30 žáků, stále nejsme schopni uspokojit poptávku,“ stěžuje si ředitelka Ivana Heřmánková ze ZUŠ Marie Podvalové. Na dokonce dvojnásobný převis žáků upozorňuje i ředitel pražské ZUŠ Bajkalská Jiří Šesták.

Jako každoročně i letos žáci projevují zájem hlavně o hudební obory. Nejčastěji si vybírají hru na klavír nebo kytaru. Výjimkou není ani hra na saxofon. Poptávka je ale i po tanečních, výtvarných nebo literárně-dramatických oborech. „Během covidu vzhledem k distanční výuce ochabl zájem o kolektivní předměty, jako je tanec nebo výtvarný obor. To se letos ale zlepšilo a vrací se k době před covidem,“ říká ředitelka brněnské ZUŠ Slunná Šárka Brychová.

Na základních uměleckých školách mohou zájemci navštěvovat i pěvecké sbory. „U nás máme sbory celkem tři – Gaudium Cantorum pro dospělé, Kalamajku pro starší žáky a Čtveráček pro ty nejmenší. Rozšíření výuky zpěvu ale prozatím neplánujeme“ vysvětluje ředitelka Heřmánková z pražské ZUŠ Marie Podvalové. Otevírat nové pěvecké obory neplánují ani pražská ZUŠ Klementa Slavického nebo českobudějovická ZUŠ Vojtěch, která je zaměřena pouze na výuku zpěvu.

Zato Základní umělecká škola Klapkova plánuje na příští školní rok otevřít speciální přípravné ročníky tanečního a hudebního oboru pro děti od čtyř let. „Tyto žáky nemůžeme vyučovat v rámci naší hlavní činnosti kvůli jejich věku. Zájem rodičů rozvíjet umělecké schopnosti už v mladším věku je ale poměrně značný,“ doplňuje ředitel.

Loni touto dobou si základní umělecké školy stěžovaly na rekordní úbytek dětí, který způsobila zejména distanční výuka hudebních, výtvarných a tanečních oborů, která trvala od září 2020 do května 2021. Následně se mohly děti setkávat s lektory, ale jen v omezeném počtu tří dětí ve skupině uvnitř a maximálně 20 žáků venku. Až od 24. května 2021 se mohli žáci s negativním testem učit bez omezení.