Vrcholí přípravy českého předsednictví EU. Na summit o obnově Ukrajiny by mohl přijet Zelenskyj

Události: Přípravy českého předsednictví Evropské unii vrcholí (zdroj: ČT24)

Přípravy českého předsednictví Evropské unii vrcholí, začne 1. července. Jedním z cílů je uspořádat summit, kterého by se zúčastnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dalšími tématy českého předsednictví mají být energetická bezpečnost, uprchlická krize a zvyšování obranyschopnosti EU.

Česko převezme předsednictví EU po Francii. A zhruba v polovině června má vláda oznámit, jaké bude mít v čele Unie priority.

„Kromě uprchlické krize budeme řešit energetickou bezpečnost, také bychom rádi věnovali velkou pozornost zvyšování obranných kapacit Evropské unie a to jak v oblasti vojenské, tak v oblasti kyberbezpečnosti. Chtěli bychom mít jako jednu klíčovou prioritu také strategickou odolnost evropské ekonomiky,“ prozrazuje ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN).

Část opozice by si přála hlavně akcent na domácí problematiku. „Ta hlavní témata by měla být řešení zdražování a řešení uprchlické krize,“ domnívá se předseda SPD Tomio Okamura. 

Logo předsednictví a další vizuální prezentace ještě veřejnost znát nesmí, přestože jsou již hotovy. Odhaleny budou až za měsíc. „Všichni, kdo znají to logo, jsou vázáni mlčenlivostí a dostali by velikou pokutu,“ říká Mikuláš Bek.

Výdaje na zajištění předsednictví
Zdroj: ČT24

Stejně jako se s aktuálními problémy mění témata, mění se i rozpočet předsednictví. Několikrát byl navýšen. Zatím vláda počítá s tím, že půlroční akce vyjde na dvě a čtvrt miliardy. Nejvíc má stát zajištění akcí a personál.

„Bude-li to potřeba, jsme připraveni dát více finančních prostředků, aby předsednictví proběhlo dobře a důstojně,“ ujišťuje premiér Petr Fiala (ODS).

Nejvíc akcí se uskuteční mimo Česko, v Bruselu, a také ve Štrasburku a v Lucembursku. Půjde hlavně o takzvané rady ministrů. V Česku se uskuteční řada konferencí nebo neformálních schůzek.

Jaké akce se budou konat v rámci předsednictví ČR v EU
Zdroj: ČT24

Summit k obnově Ukrajiny

„Připravujeme i summit, který by se mohl konat začátkem podzimu. My bychom si velice přáli, aby se summit mohl věnovat poválečné obnově Ukrajiny,“ říká Fiala s tím, že by jedním z hlavních hostů mohl být ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Přesné termíny konkrétních zasedání by měly být jasné do měsíce. U neformálních jednání se kalendáře už plní. Unijní trh nebo životní prostředí se bude probírat v červenci, obrana v srpnu, o měsíc později zdravotnická a nebo zemědělská témata.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jasno už je i o prostorech, kde se budou akce konat. I z finančních důvodů se budou akce, které se budou konat v Česku, odehrávat hlavně v Praze. Nejvýznamnější jednání budou na Pražském hradě, neformální akce nebo konference se budou pořádat v Kongresovém centru. Akce ale budou i v dalších komerčních prostorech.

Mimo metropoli se ale uskuteční vůbec první jednání v rámci předsednictví. A to 1. července v Litomyšli, kdy je na programu společné zasedání vlády a evropské komise. Slavnostní zahájení bude 8. července v Praze koncertem v Rudolfinu.