Vedení sněmovny řeší, jak zefektivnit schůze. Ve hře je i změna jednacího řádu

Události: Vedení sněmovny řeší, jak zefektivnit jednání a omezit obstrukce (zdroj: ČT24)

Vedení sněmovny řeší, jak zefektivnit průběh poslaneckých schůzí a schvalování zákonů, což v některé dny doprovázejí opoziční obstrukce nebo několik hodin trvající debaty o samotném programu. V úvahu připadá i změna jednacího řádu. Před tím ale opozice varuje.

Při finálním čtení vládního návrhu, který počítá s odkladem části stavebního zákona, zabrala debata zákonodárců ve středu tři hodiny. Vystoupilo jedenáct politiků, řada z nich opakovaně. I proto nezbyl čas na hlasování.

„Tato krátká novela, která už je ve třetím čtení bez pozměňovacích návrhů, by mohla být odbavena za patnáct až dvacet minut,“ má jasno vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

A pro změnu minulý týden při prvním čtení vládního návrhu na snížení plateb za státní pojištěnce o 14 miliard korun obstrukce zabraly dva dny. Jednalo se i pozdě v noci. „Je to neefektivní a stojí to obrovské veřejné peníze – asi 700 tisíc na hodinu,“ zlobí se šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Debata o jednacím řádu v červnu

Špatně se ve sněmovně pracuje podle šéfa SPD Tomia Okamury, dlouholetý poslanec ODS Marek Benda pro změnu upozorňuje na fakt, že nejednají ani sněmovní výbory, protože se k nim nedostanou návrhy z pléna.

Právě na to chtějí vláda a vedení sněmovny reagovat a spolu s opozicí během června otevřít debatu nad změnami jednacího řádu. Jde o zákon, který přesně říká, jak mají schůze dolní komory parlamentu vypadat.

„Pokud nebude ze strany opozice vůle a ona může obstruovat i tuto normu, tak také existuje možnost přijímat takzvaná autonomní usnesení, podle kterých se pak následně řídíme. Tam je možnost omezovat i řečnickou dobu a to i (poslanců) s přednostními právy,“ nastiňuje další možný postup předsedkyně sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„A pak se taky může ještě přijmout, že opozice nebude mluvit vůbec, ne? To by mohl být poslední bod. Je to krok špatným směrem,“ vzkazuje šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. „Ale pojďme se o tom bavit, avšak na příští volební období,“ dodává.

V posledních týdnech navíc poslancům zabírá několik hodin i schvalování programu – třeba v úterý o něm debatovali skoro tři hodiny, ve středu pak 40 minut. „Naší prioritou je skutečné řešení problémů občanů. Ale vládní koalice chce zhoršovat životní standard občanů, proto dochází k těmto, řekl bych, zdlouhavým návrhům,“ tvrdí předseda SPD.

V pátek čeká poslance poslední jednací den tohoto týdne. Mají sice pevně zařazené body – mimo jiné finální hlasování o odložení části stavebního zákona – ale je pravděpodobné, že poslanci přijdou s dalšími body, které chtějí v pátek projednat. A tak se může stát, že na projednání zákonů zbude opět méně času.