Soud pravomocně zabral areál v Rabyni. Patřil zakladateli vytunelovaného H-Systemu

Pražský městský soud potvrdil zabrání areálu v Rabyni na Benešovsku, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Informoval o tom mluvčí soudu Adam Wenig. Pozemky získal v roce 2005 v dražbě podnikatel Luděk Fabinger. Podle soudu však byla aukce nezákonná. Vlastníkem pozemků se tak nyní stává stát.

O zabrání areálu rozhodl v lednu Obvodní soud pro Prahu 2. Podle odvolacího senátu dospěl ke správnému závěru. „Jednalo se totiž o věc získanou trestným činem, nabytou jinak než převodem. Konkrétně v dražbě provedené způsobem a za okolností naplňujících znaky určitého trestného činu, a to poškození věřitele a trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí,“ uvedl Wenig.

Odvolací soud pouze změnil důvody, na základě kterých pozemky zabral. Senát využil paragrafu umožňujícího zabrání věci, která je výnosem z trestné činnosti pachateli, jehož nelze stíhat nebo odsoudit. Fabinger sice čelil trestnímu stíhání, bylo ale kvůli promlčení zastaveno. Nemovitost byla podle tvrzení obžaloby obstavená policií a měla připadnout poškozeným klientům vytunelovaného H-Systemu. Pozemky byly vydraženy za 29 milionů korun, podle odhadů však byla hodnota areálu více než šedesát milionů korun.

Podle informací z obce z počátku roku byla dosud část rekreačního areálu pronajatá, ale větší část nikdo nevyužíval. Zejména hlavní budova je ve špatném stavu. Soudy případ řeší od roku 2018. Věc posuzoval několikrát prvoinstanční i odvolací soud, kauza se dostala i k Nejvyššímu soudu.

O peníze přišlo přes tisíc lidí

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetku soudy poslaly na dvanáct let do vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

Podle dřívějšího vyjádření prvoinstanční soudkyně výnos z prodeje areálu ale lidem, kteří přišli o peníze v kauze H-System, nepřipadne. Soudkyně uvedla, že to neumožňuje současná právní úprava, protože v této věci poškozeni nejsou.