Podle Zamrazilové vzroste deficit o desítky miliard korun. S původním schodkem nepočítá ani Stanjura

Události: Zamrazilová očekává vyšší deficit (zdroj: ČT24)

Vláda letos téměř jistě nedodrží plánovaný schodek rozpočtu ve výši 280 miliard korun, řekla České televizi šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Deficit podle ní i kvůli válce na Ukrajině vzroste o desítky miliard. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) navíc v reakci na vysokou inflaci schválil snížení spotřební daně z paliv, zrušení silniční daně nebo růst životního a existenčního minima.

Do Česka už před válkou na Ukrajině oficiálně uprchlo zhruba tři sta tisíc uprchlíků. Státní náklady na jejich ubytování, sociální dávky, vzdělávání, zdravotní péči a další pomoc budou podle ministra vnitra mnohem vyšší, než vláda na začátku války odhadovala.

„Je to nějakých 54 miliard korun, ale jednáme s Evropskou unií, abychom velkou část peněz dostali do rozpočtu z evropských zdrojů,“ řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

I kdyby Evropská unie většinu nákladů spojených s uprchlíky Česku proplatila, zvýšení schodku letošního státního rozpočtu se vláda podle šéfky Národní rozpočtové rady nevyhne. „Nevyhnutelné bude zvýšit schodek z 280 miliard o nějaké desítky miliard korun. Doufám samozřejmě, že ty nejmenší. Ale pochopitelně, že válka na Ukrajině je něco, co situaci změnilo,“ řekla Zamrazilová.

Klíčoví ministři Fialovy vlády vyšší než plánovaný deficit připouští. Oficiálně ho ale oznámit nechtějí. „Skutečně to nemohu vyloučit. Kdyby nebylo 24. února, tak bych to vyloučil,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Tak 280 miliard byl závazek ještě před touhle krizí. Teď se samozřejmě ukazuje, že výdaje jsou obrovské. Myslím si, že s číslem problém bude,“ dodal Rakušan.

Rozpočtové důsledky války a zmírnění dopadů inflace
Zdroj: MF/výpočet ČT/MPSV/MV

Vláda totiž kvůli válce plánuje také až patnáctimiliardové zvýšení výdajů na obranu. Po daňových úlevách, které kabinet schválil kvůli vysoké inflaci, pak vypadne z veřejných financí víc než osm miliard korun. A další dvě miliardy korun letos vláda zaplatí za zvýšení životního a existenčního minima. To je spolu s výdaji na uprchlickou krizi dohromady skoro 80 miliard korun, se kterými původní rozpočet nepočítal.

Rozpočet byl nereálný i před válkou, tvrdí Schillerová

Poslanci ve sněmovně schválili vládní návrh státního rozpočtu 10. března, tedy téměř dva týdny poté, co začala válka na Ukrajině. Opozice tvrdí, že už tehdy byl rozpočet se schodkem 280 miliard korun příliš ambiciózní.

„Byl cárem papíru už v den, kdy se schválil. Byla tam celá řada účetních triků, celá řada věcí nepodložených legislativou, takže on je dneska už nereálný. Navíc do toho vstoupila válka,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Podle zástupců SPD nelze válkou omlouvat veškeré výdaje. „I vláda se musí snažit, nesmí svádět všechno jenom na to, že je prostě válka na Ukrajině, a proto je potřeba utrácet peníze bez kontroly,“ řekl místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Česká vláda projedná novelu státního rozpočtu na konci června a hned poté ji pošle do Poslanecké sněmovny. Ministr financí Stanjura by chtěl, aby poslanci schválili nový státní rozpočet do konce letošního srpna.