Za týden ubylo nakažených i lidí v nemocnicích. Ministerstvo uvažuje o konci proplácení preventivních testů

Události: Sto třiceti tisícům očkovaných vypršela platnost covidového certifikátu (zdroj: ČT24)

Stát zřejmě přestane od března hradit preventivní PCR testy na koronavirus, řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Množství provedených testů v posledních dnech klesá, ubývá i těch s pozitivními výsledky. Za pondělí laboratoře odhalily 23 201 případů covidu. To je přibližně o deset tisíc méně než před týdnem. Hospitalizovaných s nákazou mezitýdenně ubylo, a to o 147 na 3705. Oproti minulému týdnu výrazně klesl počet lidí, kteří měli pozitivní test v práci. Od úterý se zkracuje platnost certifikátů o základním očkování na devět měsíců, mění se také pravidla pro příjezdy do Česka ze zahraničí.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Nově se nákaza v pondělí prokázala u 19 459 lidí, u dalších 3742 je podezření na opakovanou nákazu koronavirem. V mezitýdenním srovnání množství případů kleslo zhruba o třetinu. Ještě razantněji se propadl počet pozitivních výsledků testování na pracovištích, které je tento týden naposledy povinné. Za poslední pondělí plošného testování na covid na pracovištích zaměstnavatelé nahlásili 8340 pozitivních. Proti minulému pondělí to bylo méně než polovina.

Na sto tisíc obyvatel připadá v Česku 1393 prokázaných případů covidu za posledních sedm dní. Je to o téměř sto případů méně než v neděli a zároveň je to nejnižší hodnota incidenčního čísla od 21. ledna.

Nejvýrazněji se nákaza šíří v Jihomoravském kraji s 1677 případy na sto tisíc obyvatel za sedm dní, nejméně v kraji Karlovarském s 1072 nakaženými na sto tisíc obyvatel v téže době. Praha, kde se zprvu šířila varianta omikron nejrychleji ze všech regionů, je nyní druhá nejméně zasažená ve srovnání s kraji, a to s 1215 případy na sto tisíc obyvatel za týden.

V nemocnicích bylo k pondělí 3705 lidí s prokázanou nákazou, z toho 254 v těžkém stavu. Oproti víkendu hospitalizací tradičně přibylo, ale ve srovnání s pondělím o týden dříve počet pacientů klesl. Minulé pondělí bylo v nemocnicích 3852 covidových pacientů. Počet lidí v těžkém stavu ale naopak v posledním týdnu zhruba o dvě desítky stoupl na 254.

Od začátku epidemie v březnu 2020 se v Česku prokazatelně nakazilo přes 3,4 milionu lidí. Počet zemřelých s covidem se blíží 38 tisícům. V pondělí přibylo do statistik 27 úmrtí na celkových 37 946.

Podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví – které však úřad obvykle ještě zpětně doplňuje – bylo z nově nakažených lidí v pondělí 34 procent plně očkovaných a 27 procent dostalo i posilující dávku. Z nově hospitalizovaných bylo 23 procent s dokončeným očkováním a 36 procent s posilující dávkou a z 30 lidí přijatých v pondělí nově na jednotkách intenzivní péče bylo předběžně sedm plně očkovaných a osm s posilující dávkou. Ostatní byli neočkovaní.

Očkovací certifikáty nově platí jen devět měsíců

Očkovat se v pondělí přišlo pouze 10 146 lidí, což je méně, než kolik lidí chodívalo v lednu pro vakcínu proti covidu-19 i v sobotu a sotva desetina nejvyšších počtů z pracovních dnů.

Lidé, kteří stojí o očkování především kvůli společenským výhodám vakcinace, a nikoli kvůli zdravotnímu přínosu, ostatně od úterý mají tyto výhody jen dočasně. Platnost očkovacího certifikátu se zkrátila na devět měsíců od podání druhé dávky. Kdo chce, aby mu certifikát platil déle, musí jít na posilující dávku.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob vyčíslil, že certifikáty bezprostředně propadly zhruba 140 tisícům lidí. Ministerstvo je upozornilo SMS zprávami. Devět měsíců platí i certifikáty vydané v jiných zemích. Momentálně se ale v Česku certifikáty využívají jen na málo místech, potřeba jsou například pro návštěvy domovů pro seniory.

Problém to může být třeba při cestách do zahraničí a návratu do Česka. „Dlužno dodat, že se to pravidelně mění, proto doporučuji pravidelně sledovat aktuální informace buď v rámci aplikace Tečka, kde to aktualizujeme, nebo na stránkách ministerstva zahraničí,“ upozornil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. 

Zároveň je v Česku zhruba čtvrtina dospělých, kteří nejsou dosud očkovaní vůbec. V celé EU je omezená platnost očkování na devět měsíců od dokončeného očkování jednodávkovou vakcínou či druhou dávkou dvoudávkové od začátku února.

Ministerstvo zdravotnictví si slibuje posílení zájmu o očkování od nové proteinové vakcíny společnosti Novavax. Ta by se do Česka mohla dostat v příštím týdnu. Zatím se o ni přihlásilo kolem osmi tisíc lidí. Touto látkou by se podle ministerstva mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z modernějších mRNA vakcín.

PCR test jen na předpis nebo na své náklady, plánuje ministerstvo

Od března pravděpodobně skončí proplácení preventivních PCR testů. V současnosti hradí stát až pět testů měsíčně lidem, kteří mají alespoň jednu dávku očkování, všem pod osmnáct let a například také lidem, kteří se nemohou očkovat kvůli svému zdravotnímu stavu.

„Pokud bude současný epidemiologický vývoj pokračovat, tak je vysoce pravděpodobné, že mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví k proplácení preventivních testů bude ukončeno 28. února,“ zdůvodnil chystaný krok Josef Pavlovic.

Preventivní PCR testy jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění od druhé poloviny loňského května. Zprvu měl každý nárok na dva za měsíc (a také čtyři antigenní). O konci jejich proplácení se uvažovalo již s koncem letních prázdnin, nakonec se tak nestalo. Od listopadu ztratili nárok na proplácení testů neočkovaní dospělí lidé kromě těch s kontraindikací. Od letošního 17. ledna se proplácí pět PCR testů za měsíc.

„PCR testy bychom měli indikovat nemocným pacientům, určitě to není tak, že když potřebuje někdo vyjet na lyže a potřebuje k tomu test, tak by mu lékař test napsal na náklady zdravotní pojišťovny. To si pacienti budou muset zaplatit sami,“ myslí si Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

V současnosti představují preventivní testy většinu z celkového množství provedených testů. Na přelomu ledna a února jich bylo i přes 80 tisíc denně. V pondělí jich bylo téměř 49 tisíc oproti 16 tisícům testů lidí s příznaky onemocnění, které poslali na test lékaři, a 31 tisícům, kteří šli na test poté, co byli vytrasováni jako rizikový kontakt.

Pojišťovny proplácejí testy předepsané lékařem či hygienou, podle praktiků čelí v poslední době ordinace náporu lidí, kteří o ně žádají. „Jsme zatížení tím, že nás často neočkovaní pacienti žádají o žádanky o testy na pojišťovnu, ačkoliv jejich klinický stav to z našeho pohledu neindikuje,“ řekla praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Za poslední dva týdny podle ní lékaři vypsali přes 400 tisíc žádanek na testy. O předepsání testu žádají lidé neočkovaní, ale i očkovaní, kteří si nechtějí vyčerpat hrazené testy. Podle lékařky se teď ozývají i pacienti, kteří by dříve s podobným onemocněním nevyžadovali kontakt s lékařem a jen sami zůstali pár dní doma. 

Praktici také vystavili za dva týdny asi sto tisíc pracovních neschopností, přestože většinu mají na základě pozitivního testu vydávat automaticky krajské hygienické stanice, upozornila Bezdíčková. 

Cestovatelský semafor prakticky skončil

Od úterý se pro české občany a rezidenty, kteří jsou občany zemí Evropské unie, mění pravidla pro příjezd do Česka. Nově jsou jednotná, bez ohledu na epidemickou situaci v zemi, kterou navštívili.

Kdo je očkovaný nebo v posledním půlroce prodělal covid-19, může vstoupit bez omezení, stejně jako děti do dvanácti let. Kdo očkovaný není ani covid neprodělal, musí před odjezdem ze zahraničí do České republiky podstoupit alespoň antigenní test, a pokud navštívil mimounijní zemi, musí podstoupit ještě PCR test i po příjezdu. Všichni stále musí vyplňovat příjezdový formulář.

Neočkovaní cizinci, kteří přijíždějí z mimounijních zemí, musí mít před cestou PCR test a rovněž oni podstoupí ještě jeden po příjezdu.

Pro cizince je ovšem relevantní i takzvaný cestovatelský semafor, který rozděluje státy podle míry rizika nákazy. Podle nového mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví je totiž pro občany třetích států (tedy mimounijních zemí) zakázán vstup, pokud nejsou očkováni, případně se na ně nevztahuje některá výjimka, a pobývali posledních čtrnáct dnů v jiné zemi, než je ta s nízkou mírou rizika. Momentálně je takřka celá Evropa s výjimkou Vatikánu tmavě červená, což značí velmi vysoké riziko infekce koronavirem.