Služby během ledna významně zdražují. Na zvýšení cen elektřiny a plynu reaguje i kultura a sport

Události: Zdražování služeb (zdroj: ČT24)

Podnikatelé během ledna začali přeceňovat řadu svých služeb. Reagují na dražší vstupy, především pak na nárůst cen elektřiny a plynu. A většina se shoduje na tom, že v průběhu roku se bude zamýšlet nad dalším zvýšením.

Čím dál víc zdražují například autoservisy. Navyšují v nich veškeré náklady – dražší totiž nejsou jen energie, ale i náhradní díly. U těch se ale ceny upravují plánovaně. „Aktuálně oproti roku 2021 jsme zdražili u standardních dílů do dvou procent, u příslušenství do čtyř a u skupiny chemických látek je to kolem deseti procent,“ říká ředitel Toyota Central Europe Martin Peleška. 

Další položkou, která nejspíš podraží, bude hodinová sazba za opravy. V řadě servisů už ceníky měnili – většinou si za hodinu účtují o padesát korun víc. Zůstat u loňských cen chce asi pětina z těch, které Česká televize oslovila. „Až se trochu víc ustálí náklady na energie a některé ty vstupní parametry, předpokládáme, že dojde k revizi. Počítal bych někdy na konci poloviny letošního roku,“ upřesňuje Peleška. 

Zdražení na straně dodavatelů

Také kosmetické salony se potýkají se zvyšováním nákladů. „Všechno se zdražuje, počínaje energiemi. Zdražuje se vstupní materiál pro profesionální péči o klientky a zdražuje se nám zdravotní pojištění, sociální pojištění. Měli bychom do té ceny vlastně zakomponovat všechno,“ vysvětluje členka Asociace kosmetických oborů Gabriela Tichá. 

V jejím kosmetickém salonu museli zdražit v průměru o osm až deset procent kvůli dražší dopravě produktů do Česka. V podobné výši teď hlásí nárůst cen i salony, které zásobují. Některé oslovené kosmetičky jsou ale opatrné, už teď jim ubývají klienti.

  • Zboží a služby pro běžnou údržbu domácnosti
    průměr na osobu za rok 2020: 2406 Kč
  • Kadeřnické salóny a zařízení osobní péče
    průměr na osobu za rok 2020: 966 Kč
  • Kulturní služby
    průměr na osobu za rok 2020: 2302 Kč
  • Rekreační a sportovní služby
    průměr na osobu za rok 2020: 1533 Kč
  • Zdroj: ČSÚ

Nejistota divadel

Česká divadla během zimních měsíců řeší propad v předprodeji, hlavně kvůli nejistotě, kolik diváků v daný večer přijde nebo častějšímu rušení představení kvůli nemoci v souboru. Přibývá divadelních souborů, které kvůli omikronu ruší představení. Třeba pražská vinohradská scéna do odvolání nebo Divadlo bez zábradlí až do konce března přerušují provoz. 

Divadelní soubory musejí řešit i vyšší náklady – tedy dražší elektřinu a plyn. Ale například pražský magistrát, který v metropoli zřizuje desítku divadel, zatím zvyšovat ceny vstupného nechce.

Národní divadlo klasické předplatné v posledních dvou sezonách zrušilo. Před koncem loňska se však vrátilo ke speciálním nabídkám, a to balíčku vstupenek na víc představení. Za ně diváci utratili přes tři miliony, o třiačtyřicet procent méně než před pandemií.