Volba vedení VZP se zřejmě protáhne. Politici se neshodnou na kandidátech

Události: Obsazení správní a dozorčí rady VZP (zdroj: ČT24)

Poslanci měli už ve středu vyměnit většinu členů správní i dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Výběr lidí, kteří mají v příštích čtyřech letech dohlížet na největší pojišťovnu s ročním obratem čtvrt bilionu, se ale zřejmě kvůli politickým sporům protáhne až do února. VZP by tak na čas byla bez klíčového řídicího a kontrolního orgánu.

Miroslav Kalousek se po víc než roce po odchodu z politiky vrátí do významné veřejné funkce. Na návrh ministra zdravotnictví a stranického kolegy Vlastimila Válka (TOP 09) se stane místopředsedou správní rady VZP.

„Já jsem to přijal. VZP je významný segment veřejných financí, jenom za letošek jím proteče více než čtvrt bilionu korun. Tomu já jsem se věnoval víc než 20 let, tak chápu, že ministr Válek, když hledal někoho, kdo tomu rozumí, tak že se na mě obrátil,“ řekl Kalousek.

Jeho nominaci ale už teď kritizují Piráti, kteří sedí s TOP 09 ve vládě. Na koaliční radě chtějí navrhnout, aby ministerstvo zdravotnictví nominaci stáhlo. „Jeden z důvodů, proč také uspěla tato pětikoalice, je právě ten, že pan Kalousek se zachoval velkoryse a stáhnul se do ústraní,“ konstatoval šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. 

Do správní rady VZP míří i další známé tváře. Nejvážnějšími kandidáty na nového šéfa správní rady VZP jsou podle informací ČT místopředseda sněmovny Jan Skopeček z ODS a také exnáměstci ministra zdravotnictví Pavel Hroboň nominovaný Starosty nebo lidovec Tom Philipp.

Největší šanci vést správní radu má podle ČT právě Philipp. „Vzhledem k tomu, že jsem vlastně dělal náměstka ministra, který měl na starosti zdravotní pojišťovny a vlastně osm let jsem ve správní radě VZP, tak by asi bylo logické, že bych na tu pozici mohl kandidovat,“ řekl.

Kandidáti na nového šéfa správní rady VZP
Zdroj: ČT

Skopeček zase považuje VZP za finančně stabilizovanou instituci. „Nicméně je potřeba si přiznat, že ty poslední roky a měsíce z důvodu covidu znamenaly enormní nárok i na finanční stránku pojišťovny,“ konstatoval.

Původně měli poslanci ve sněmovně volit členy správní a dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ve středu. Teď to ale není jisté. Piráti přišli minulý týden s požadavkem, aby své zástupce mohly navrhovat nejen poslanecké kluby, ale i koalice. Díky tomu by mohli získat ve správní radě VZP post navíc. „Ten návrh má podporu celé pětikoalice,“ podotkl Michálek.

Bývalá šéfka státní kasy a nyní předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová to považuje za nehoráznost. „Protože si vemte, že zákon o VZP to říká jasně. Říká podle poměrného zastoupení politických stran v poslanecké sněmovně,“ vysvětlila.

Všeobecná zdravotní pojišťovna hodlá letos na zdravotní péči o pacienty vybrat rekordních víc než 255 miliard korun. To je o téměř 15 miliard víc než loni. Přesto hodlá největší česká zdravotní pojišťovna v roce 2022 hospodařit s téměř šestimiliardovým deficitem. Řadový člen správní rady VZP má nárok na 22 tisíc měsíčně, předseda pak dostává 35 tisíc korun.