Na proces čeká nejméně případů v historii české justice

Události: Soudy řeší nejméně případů v historii české justice (zdroj: ČT24)

Počet nevyřízených případů u soudů znovu klesl a je nejnižší v historii samostatné české justice. Během pandemie covidu se lidé méně soudili. A státní zástupci obžalovali historicky nejmíň trestných činů. Soudům se také podařilo vynést verdikty v mnoha vleklých kauzách.

Nových trestních kauz míří k soudům stále méně. Kriminalita dlouhodobě klesá, během pandemie ještě výrazněji. A hranice škody, kvůli které se pachatel dostane před soud, se zvýšila z pěti na deset tisíc.

„Teď už vidíme, že jak dochází k ekonomické krizi, začíná kriminalita zase stoupat,“ konstatovala mluvčí Městského soudu v Brně Petra Hovorková s tím, že počty případů u soudu zase začínají postupně narůstat. 

Okresní soudy teď mají na stole poprvé méně než deset tisíc nevyřízených obžalob. Za posledních deset let jejich počet klesl téměř dvojnásobně. Rychlejší cestu k rozsudkům otevřelo mimo jiné rozšíření dohod o vině a trestu. „A zcela nový institut takzvaného prohlášení viny ze strany obviněného. Je-li toto učiněno, tak soud může dokonce zcela upustit od dalšího dokazování, což velmi výrazně zkracuje délku řízení před soudem,“ dodal mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný. 

Nedostatek znalců

Prodlužuje ji naopak dlouhodobý úbytek znalců a tím i delší čekání na posudky, bez kterých v mnoha případech nelze rozhodnout.

„Je i několik oborů, kde nemáme vůbec žádného znalce zapsaného v seznamu a musíme to řešit ustanovováním znalců ad hoc,“ sdělil předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal. 

Největší problém je ve zdravotnictví, včetně psychiatrie. Lékaři i další znalci si stěžují na nový zákon a nízké odměny, které jsou maximálně 450 korun za hodinu.