Na srovnání omikronu s chřipkou zapomeňte, varuje epidemiolog Smejkal

Epidemiolog Petr Smejkal hostem Inverview ČT24 (zdroj: ČT24)

Do deseti dnů uvidíme projev dramatického nástupu vlny varianty omikron také ve zvýšení počtů hospitalizovaných v nemocnicích, řekl v Interview ČT24 epidemiolog Petr Smejkal a člen Národního institutu pro zvládání pandemie. Zároveň varoval před hlasy, které vyzývají začít se ke covidu-19 chovat jako k chřipce. Podle něj by to vedlo k zahlcení zdravotního systému.

Smejkal uvedl, že rapidně narůstající počty nových případů onemocnění covid-19 varianty omikron se promítnou do růstu počtu hospitalizovaných, ale podle něj se budou mezi počty těch, kteří se dostanou do nemocnic a těch, kteří budou potřebovat jednotky intenzivní péče „rozevírat nůžky“. 

„Vidíme to i v jiných zemích, že během vlny omikronu skončí na JIP méně lidí. Ale i tak bude v nemocnicích pravděpodobně lidí hodně, i když nebudou na jednotkách intenzivní péče. Někteří budou mít covid jen jako vedlejší diagnózu, ale stejně je budeme muset separovat jako infekční,“ řekl epidemiolog. To podle něj přispěje k velké zátěži nemocnic. 

Srovnání nesrovnatelného

Viroložka Hana Zelená, která také působí v Národním institutu pro zvládání pandemie, tento týden vyzývala vládu, aby zrušila plošné testování ve školách i na pracovištích a přistupovala ke koronaviru podobně jako k chřipkové epidemii.

Petr Smejkal tento názor kritizuje. Problém podle něj je v charakteru covidu-19, který má v počátku onemocnění bezpříznakovou periodu, takže se šíří daleko zákeřněji. Navíc má varianta omikron jiné parametry než virus chřipky.

„Tato varianta má reprodukční číslo blížící se téměř spalničkám. Jeho smrtnost je také vyšší, než je u běžné chřipky. I kdyby ale měly stejnou smrtnost, představte si, že by se v této zemi všichni lidé v jednu chvíli nakazili chřipkou. To by byla opravdu velká zátěž,“ řekl Smejkal. „Bojím se toho, od paní doktorky Zelené je to srovnání nesrovnatelného,“ dodal. 

Označil zároveň za problém, že Národní institut pro zvládání pandemie má různé názorové proudy, a naznačil, že to může mít vliv na jeho efektivitu. 

Podle Petra Smejkala je nyní potřeba vlnu omikronu rozprostřít více v čase. Právě proto zdůrazňuje důležitost testování ve školách a v zaměstnání. „Tahle omikronová vlna bude hodně o antigenním testování, které zachytí hlavně člověka s vysokou virovou náloží,“ myslí si. 

Nesrovnávejme se s Francií

V pořadu Interview ČT24 také Petr Smejkal vyjádřil politování nad tím, že vláda zrušila vyhlášku o povinném očkování vybraných profesních skupin. Podle něj se na současné vlně varianty omikron může ukázat, že jiné země, kde počty hospitalizovaných na JIP již klesají, měly větší proočkovanost než Česká republika, a tak vlnu zvládly lépe. 

„Francie je více proočkována a má více lidí, kteří mají posilující dávku. To samé se projevuje ve Velké Británii a smrtnost covidu-19 je tam aktuálně jedno procento. Podívejte se ale do USA, situace je tam horší, zvláště ve státech, které mají menší proočkovanost,“ varuje epiemiolog. Podle něj jsme od bodu zlomu, kdy budeme moci uvolnit všechna bezpečnostní opatření, ještě daleko. 

Považuje za možné, že nás ještě covid-19 překvapí a že ještě přijde další mutace, která bude nakažlivější i smrtnější, než byla například delta, ale zároveň na ni nebude tak dobře účinkovat očkování či prodělání nemoci.