Zeman pochopil, že tahá za kratší konec, tvrdí Kalousek. Fiala umí překvapit, souhlasí Kupka

UK: Očekávání od nového kabinetu (zdroj: ČT24)

Páteční jmenování vlády je překvapením, konstatovali bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Od prezidenta Miloše Zemana očekávali, že bude vyjednávání dále protahovat, uvedli v pořadu Události, komentáře. Budoucí ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který byl také hostem, zdůrazňuje, že podmínkou úspěchu kabinetu Petra Fialy (ODS) je dobrá spolupráce.

„Možná jsem čekal, že prezident Zeman bude jmenování ještě protahovat. Rozhodnutí po jednání s Petrem Fialou přišlo poměrně překvapivě,“ hodnotí Petříček. Věřil ale tomu, že k dohodě dříve nebo později dojde. S bývalým ministrem zahraničí souhlasí také Kalousek: „Po kategorickém pátečním prohlášení pana prezidenta to pro mě bylo veliké překvapení.“

„Velký úspěch Petra Fialy byl ani ne tak v jednání s prezidentem republiky, ale dovnitř koalice,“ myslí si Kalousek. Zemanovi se podle něj po měsíci snah nepodařilo rozdrobit většinu 108 poslanců koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů. „Jako zkušený politik pochopil, že by tahal za kratší konec,“ komentuje Kalousek.

Podle Kupky se ukazuje, že Fiala umí překvapit. „Jeho postoj, který se navenek nejeví jako bouřlivácký, znamená jistou stabilitu, rozumný nadhled a i to, že byl schopen s prezidentem mluvit předvídatelně a dokázal ho přesvědčit, že tohle je v zásadě jediná dobrá možnost v situaci, kdy Česká republika reálně čelí mnoha vážným problémům,“ myslí si.

Petříček oceňuje odpovědnost na všech stranách sporu mezi Hradem a budoucí vládou. Kalousek souhlasí, že prezident má právo si na Hrad zavolat kohokoliv. „Nemá právo hrát si na vládního kádrováka, což pan prezident předváděl čtrnáct dní v přímém přenosu. Já jsem pokládal audience u vitríny za nemístné,“ konstatoval Kalousek.

Vláda mandát zahájí hlasováním o nouzovém stavu

Nově jmenovaná vláda své funkční období v pátek zahájí hlasováním o tom, zda požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. „Budeme diskutovat to, s čím přijde Vlastimil Válek (TOP 09) od jeho skupiny medicínských odborníků,“ předpokládá Kupka, podle kterého je méně dodržovaných opatření lepší než více opatření, které nikdo nedodržuje.

Jak se bude novému kabinetu dařit, Kalousek komentovat nechtěl. „Neexistuje žádná vysoká škola ministerská,“ vtipkuje bývalý ministr financí. Myslí si ale, že favorité mohou selhat, a nenápadní kandidáti naopak překvapit. „Vsadím se, že osmnáct ministrů nedožije celé funkční období.“

Petříček zdůrazňuje, že fungování vlády je závislé na koaliční spolupráci a na tom, jestli bude pět stran schopných překonávat přirozené názorové rozdíly. Rozpory se podle bývalého šéfa diplomacie nachází například v oblasti mezinárodních vztahů. „Bude zajímavé sledovat třeba kroky Jana Lipavského,“ tvrdí.

„Já mohu jen ocenit to, jak se choval Petr Fiala, protože sociální demokracie byla ve velmi rozdílné pozici ve vztahu k Andreji Babišovi (ANO), který ji v situaci, když došlo právě na personální otázky, většinou nepodržel,“ porovnává Petříček.

Kupka dodal, že důležitou podmínkou úspěšné vlády je týmová spolupráce. Vládu vidí jako kolektivní orgán, který má navenek vystupovat srozumitelně a jednotně. „To, co poškozuje vládní kroky nejvíc, byly protichůdné komentáře, vzájemné půtky a nesoulad jednotlivých aktérů.“ Sám ale připouští, že domluva nebude ve všech případech jednoduchá.