Domácí léčba covidu: Co dělat, kdy koupit oxymetr a kdy volat záchranku?

Lékařka Ludmila Bezdíčková o domácí léčbě covidu-19 (zdroj: ČT24)

V českých nemocnicích se aktuálně s koronavirem léčí 5804 pacientů, v těžkém stavu je 947 z nich. Velká většina nakažených se ale především v začátku nemoci léčí doma sama. O podobě domácí léčby mluvila ve Studiu 6 praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Při prvních příznacích covidu-19 by pacienti měli informovat svého praktického lékaře, nikoliv hygienu. Ta provádí epidemiologická šetření a řeší například kontakty nemocných. „Praktičtí lékaři jsou nyní rádi, pokud je budete kontaktovat, ale preferujeme nejprve na dálku, telefonicky nebo elektronicky, tak jak je to v ordinaci zavedeno,“ říká Bezdíčková.

Pakliže by pacient přišel bez objednání v momentě, kdy lékař očkuje nebo vyšetřuje rizikové oslabené pacienty, mohl by ohrozit jiné.

Praktický lékař podle Bezdíčkové po telefonu rozhodne, zda člověka pozve do ordinace, nebo indikuje test v odběrovém místě a dále bude stav konzultovat. Jestliže se pacient třeba nemůže lékaři dovolat a necítí se dobře, je třeba vyhodnotit, zda by neměl rovnou volat záchranku.

Měření kyslíku v krvi

Pokud se člověk léčí doma, je podle Bezdíčkové nejlepší být připraven a načíst si třeba informace o domácí léčbě na webu Společnosti všeobecného lékařství. Je také možné využít pulzní oxymetr na sledování hladiny kyslíku v krvi, který je možné si zakoupit, ale nedoporučuje se, aby si ho každý kupoval předem.

„Není to nutné, spíše až po té úvodní konzultaci s praktickým lékařem, když patříte mezi rizikové pacienty nebo už jsou určité signály, že by mohlo docházet k počátečním známkám zápalu plic,“ dodává lékařka.

Oxymetr se nasadí na prst na ruce položené na podložce. Přístroj se zapne, pak se synchronizuje s pulzem. Přístroj pak jednoduše změří množství kyslíku, kterým je nasyceno červené krevní barvivo, tím podá informaci, jak je celý organismus okysličený.

„Pokud je hodnota setrvale a opakovaně pod 93 procent, tak je to varovné. Pokud je hodnota 94 procent a méně u těhotných žen, měli bychom zpozornět a konzultovat s praktickým lékařem. Pokud je to spojeno s opravdu těžkými příznaky jako nemožností se nadechnout, bolestí na hrudi, motáním hlavy, schváceností, a neklesajícími horečkami, určitě je namístě volat zdravotnickou záchrannou službu,“ sdělila Bezdíčková.

Léky

Když se člověk léčí doma, může použít paralen neboli paracetamol. „Používáme ho v dávce 500 miligramů, může se dávkovat až do nejvyšší dávky čtyři gramy čili osm tablet za den. Snažíme se ale většinou jenom šest tablet za den,“ uvádí lékařka s tím, že paralen neinteraguje s léky na ředění krve.

Možné je také použít aspirin, u nějž je třeba dohlédnout na to, zda člověk nemá zvýšené riziko krvácení do zažívacího traktu. Další variantou je ibuprofen nebo některé léky na recept.

Samoléčbě by měla předcházet domluva s lékařem, protože u rizikových pacientů je třeba rozhodnout o tom, zda není indikována léčba monoklonálními protilátkami, která dokáže snížit riziko těžkého průběhu o 70 procent. „Je třeba, aby nás včas kontaktovali a nestonali třeba týden doma bez toho, aby dali praktickému lékaři vědět, protože potom už je na tu léčbu pozdě,“ upozorňuje lékařka.

Bezdíčková také sdělila, že covidem mohou onemocnět i lidé, kteří jsou plně očkovaní. Tito lidé mají nyní nárok na testování na úhradu zdravotní pojišťovnou, mohou tedy jít i bez žádanky od praktického lékaře do odběrového centra na rozbor. „Pokud se třeba o víkendu necítí dobře, mají příznaky respiračního onemocnění, kašlou, mají horečku, tak se mohou nechat otestovat a tím to urychlí a usnadní. Takže toto je také jedna z cest,“ sdělila lékařka.