Nemocnice zastavují operace kvůli zahlcení covid pacienty. Pomáhat jim musí vojáci

Události: Situace v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Nemocnice po celém Česku omezují zdravotní péči kvůli zahlcení pacienty nakaženými covidem. Větší či menší omezení se týká téměř všech zařízení. V řadě nemocnic napříč republikou proto pomáhají vojáci. Nasazeno jich je kolem sto sedmdesáti. Armáda jich může vyslat až devět set.

„Ve všech krajích v různé míře dochází k tomu, že se restrukturalizuje chod nemocnic, navyšují se covidová lůžka a úměrně k tomu se musí ukrajovat elektivní operativa a péče,“ bilancuje vedoucí národního dispečinku lůžkové péče Tomáš Vymazal.

Na Moravě je situace z pohledu odkladu plánované péče nejhorší. „Poslední plánované zákroky proběhnou tento týden u pacientů, kteří již mají předoperační vyšetření,“ oznámila úplné zastavení operací mluvčí Nemocnice Milosrdných bratří v Brně Andrea Šromová.

Operovat nebudou ani v brněnské Úrazové nemocnici. Fakultní nemocnice u svaté Anny vytvořila covidová oddělení na šesti klinikách. Počet operací snížila zhruba o padesát procent.

Nemocnicím chybí zdravotníci

Ve vsetínské nemocnici jsou momentálně dvě standardní covidová oddělení. Poprvé od začátku epidemie uvažují o navýšení lůžkové kapacity. „Ta situace je určitě horší než loni, přijde mi, že nemocnice i intenzivní péče se naplnily rychleji,“ porovnává primář ARO v nemocnici ve Vsetíně Marek Proksa.

V ostravské městské nemocnici chybí 270 zdravotníků. V pracovní neschopnosti jich je kvůli covidu přes sedmdesát. S péčí o pacienty proto pomáhají vojáci. „Jediné čeho se trochu bojím, že bych dostal covid. Ještě jsem ho neměl a mám doma malé dítě,“ svěřuje se Rudolf Šťastný, který za normálního stavu velí tanku.

„Museli jsme omezovat nejdříve péči na operačních i neoperačních jednotkách, v minulém týdnu jsme museli omezit také provoz některých ambulancí,“ vysvětluje mluvčí Městské nemocnice v Ostravě Andrea Vojkovská důvod, proč musela zasáhnout armáda.

Pacientům pomáhají také hasiči

V jihomoravském kraji se do péče o pacienty zapojili hasiči. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně pomáhají od pondělí čtyři. Zůstat by měli měsíc. „Budeme tady na denních a nočních směnách, jsme na neodbornou práci. Zvednout pacienta, donést čaj, pomoct personálu,“ vyjmenovává hasič Martin Šimík.

O další pomoci vedení nemocnice jedná. „Sester je málo, jsou hodně nemocné, nebo jsou na OČR (ošetřovné) s dětmi, působí také v očkovacích centrech, testovacích centrech a u podávání monoklonálních látek,“ zdůvodňuje potřebu dalších sil mluvčí nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská.

Uvolnit personál na covidová oddělení museli i na pardubické ortopedii „Zatím jsme rušili pouze menší výkony, osteotomie a plastiky vazů, oznamuje primář ortopedie Nemocnice Pardubického kraje Petr Hoza.