Loni klesla spotřeba antibiotik. Můžou za to opatření proti covidu

V loňském roce se v Česku v souvislosti s opatřeními kvůli epidemii covidu-19 snížila spotřeba antibiotik. Snížila se také antibiotická rezistence, tedy odolnost některých bakterií vůči těmto lékům. Oznámili to zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Vliv na to měl mimo jiné nižší výskyt respiračních chorob v důsledku přijatých protiepidemických opatření.

„V roce 2020 jsme zaznamenali propad rezistence téměř u všech sledovaných patogenů,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika SZÚ Helena Žemličková. V případě nákaz mimo nemocnice na to měl vliv nižší výskyt některých infekcí v důsledku přijatých protiepidemických opatření.

Pokles rezistence v nemocnicích si odborníci vysvětlují tak, že se změnila skladba pacientů a byli méně hospitalizováni komplikovaní pacienti, kteří jsou náchylní k tomu nakazit se v nemocnici odolnými bakteriemi.

Tomáš Boráň ze SÚKL řekl, že spotřeba antibiotik poklesla v prvních třech čtvrtletích minulého roku asi o jednatřicet procent ve srovnání s rokem 2019. Jaký bude trend v dalších letech, odborníci nevědí. Podle Boráně spotřeba antibiotik letos začala stoupat, na konkrétní závěry je ale podle něj brzy.

Desetina lidí někdy odmítla antibiotika na předpis

SÚKL si také nechal udělat průzkum, který měl zjistit povědomí o antibiotické rezistenci. Z výsledku vyplývá, že sedm z deseti lidí o ní slyšelo a že jednašedesát procent lidí ví, že nesprávné užívání antibiotik může snižovat jejich účinnost.

Desetina lidí podle průzkumu někdy odmítla užívat antibiotika, i když jim to lékař doporučil. Zhruba stejný podíl neužíval antibiotika, i když jim je lékař předepsal. Více užívání těchto léčiv odmítají mladší lidé od třiceti do čtyřiačtyřiceti let, mezi nimi tyto léky i po předepsání lékařem neužívala asi pětina.

Průzkumu se zúčastnilo 1011 respondentů ve věku dvacet až devětadevadesát let. Na dotazy odpovídali telefonicky nebo on-line od konce srpna do 17. září.