Premiér v demisi Babiš navštívil v nemocnici prezidenta Zemana. Ujistil ho, že míří do opozice

Události ČT: Babiš se v ÚVN sešel se Zemanem (zdroj: ČT24)

Prezidenta Miloše Zemana lékaři v pondělí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN) přeložili na lůžko dlouhodobé péče. Důvodem je především to, aby mohl přijímat návštěvy. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Člen lékařského konzilia Tomáš Zima pro ČT uvedl, že prezidentův zdravotní stav je příznivý a zlepšuje se. Jako první Zemana navštívil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), prezidenta ujistil, že ANO je připraveno jít do opozice. Ve středu se s prezidentem sejde i šéf ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala.

 V pondělí v 17:00 navštívil prezidenta premiér v demisi Babiš, a to ještě před večerním jednáním vlády. Od převozu hlavy státu do nemocnice 10. října spolu mluvili pouze telefonicky. V úterý ve 13:00 Zemana v nemocnici navštíví slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Babiš už v pondělí odpoledne uvedl, že chce, aby k předání moci došlo co nejdříve. Jedním z důvodů podle něj je rostoucí počet případů covidu. Zároveň nepředpokládá, že by po přechodu do opozice kritizoval nové vedení ministerstva zdravotnictví, řada zaměstnanců tam totiž pracuje už teď, kdy je ministrem Adam Vojtěch (za ANO). „Řekli jsme, že když budeme v opozici, budeme vládu v opatřeních podporovat, budeme podporovat i to, aby se lidé očkovali,“ předeslal. 

K tomu, kdy bude jmenována nová vláda, premiér v demisi řekl, že je to v plné kompetenci prezidenta republiky. „Nechci nic radit, doporučovat a ani se k tomu vyjadřovat,“ uvedl ještě před návštěvou prezidenta.  

Brífink Andreje Babiše po návštěvě prezidenta Zemana z 15. listopadu (zdroj: ČT24)

Babiš po schůzce se Zemanem zopakoval, že by bylo neseriózní, pokud by přijal pověření sestavovat vládu. Očekává, že prezident jmenuje šéfa ODS Petra Fialu. Zeman podle něj uvedl, že vše s Fialou projedná, až ho v nemocnici navštíví. 

Premiér v demisi také uvedl, že je překvapen, jak se Zemanův zdravotní stav zlepšil a v jak dobré kondici je. „Mám z toho velikou radost,“ poznamenal. Slova o lepším zdravotním stavu prezidenta potvrdil i Zima. „Stav pana prezidenta je příznivý, zlepšuje se, a to je dobrá zpráva,“ uvedl.

Vyjádření Babiše před setkáním s prezidentem (zdroj: ČT24)

Se Zemanem mluvil i o koronavirové pandemii. Vláda podle dosluhujícího premiéra situaci řeší tak, jakoby měla být u moci i příští čtyři roky. Opakovaně slíbil, že bude z opozice spolupracovat s příští vládou na opatřeních, která pomohou ochránit lidi. Zopakoval, že jediným řešením je očkování.

Dodal, že Zeman „normálně úřaduje“, v pondělí podle něj podepsal například několik zákonů. Zdůraznil, že ho prezident přijal vsedě. Oproti 10. říjnu, kdy se viděli v Lánech, nastala ve zdravotním stavu Zemana podle Babiše „neuvěřitelná změna“.

Fiala navštíví Zemana ve středu

S předsedou ODS Petrem Fialou, kterého Zeman pověřil sestavením vlády, by se měl prezident sejít ve středu v 16:00. Fiala jej chce seznámit s personálním obsazením kabinetu. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář v minulých dnech uvedl, že prezident by se rád scházel i s adepty na ministry.

Prezident leží v nemocnici už déle než měsíc. Původně byl na klinice intenzivní medicíny. Chirurg Pavel Pafko, který je členem prezidentova lékařského konzilia, dříve serveru iROZHLAS.cz řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, a naznačil, že jde o cirhózu. V posledních dnech pobýval prezident na rehabilitačním oddělení, kam za ním jeho blízcí či spolupracovníci až na výjimky nemohli.

Maximálně 30 minut

Mluvčí ÚVN sdělila, že všechny návštěvy u pacientů na lůžkách dlouhodobé péče nesmějí trvat déle než půl hodiny, musí se uskutečnit na pokoji, kde je dotyčný hospitalizován, a u pacienta nesmí být v jeden okamžik více než dva lidé. Návštěva musí mít nasazenu ochranu úst a nosu, nesmí mít příznaky respiračního onemocnění a musí se prokázat dokončeným očkováním, proděláním onemocnění covid-19 nebo platným testem.

„Vždy je žádoucí konzultovat vhodnost termínu a času návštěvy s ošetřujícím personálem, aby návštěva byla plánována vhodně pro pacienta, mimo dobu, kdy probíhají například vyšetření, stravování, hygiena a podobně,“ dodala Zinke.