S covidem zemřelo přes 31 tisíc lidí. V sobotu přibylo 5736 nakažených

V sobotu laboratoře odhalily 5736 nových případů covidu, zhruba o sedm set víc než před týdnem. V nemocnicích bylo v sobotu 2585 nakažených, z toho 360 ve vážném stavu. Počet úmrtí s koronavirem v Česku přesáhl 31 tisíc. Ministerstvo zdravotnictví podle aktuálních dat eviduje k sobotnímu večeru 31 022 zemřelých s potvrzeným onemocněním covid-19. Česko převzalo dva pacienty s těžkým průběhem covidu z Rumunska.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

V Česku v pracovních dnech v tomto týdnu umíralo s covidem denně od 30 do 46 lidí. Podobně vysoké počty zemřelých evidovalo ministerstvo naposledy na začátku května, v dalším období se situace zlepšila. Od června zaznamenávaly statistiky většinou jednotky úmrtí za den, o letních prázdninách pak těsně převažovaly dny, kdy s potvrzenou nákazou podle dat ministerstva zdravotnictví nikdo nezemřel. Takový den byl naposledy 27. září.

Ke konci října se už počty zemřelých vyšplhaly nad dvacítku a v tomto týdnu pak nad čtyřicet. V sobotu statistiky evidují zatím 17 zemřelých s covidem, při dalších aktualizacích ale čísla z posledních dní ještě stoupají. Víc než čtvrtina úmrtí za posledních sedm dnů připadá na Moravskoslezský kraj.

V nemocnicích jsou dva tisíce lidí, loni to bylo osm tisíc

Počet hospitalizovaných se už od začátku týdne drží nad dvěma tisíci. V sobotu vyžadovalo nemocniční péči 2585 nakažených, zhruba o tisícovku víc než před týdnem. Lidí ve vážném stavu přibylo za poslední týden 140. Před rokem přitom leželo v nemocnicích v tuto dobu přes osm tisíc lidí s potvrzeným onemocněním covid-19, ve vážném stavu jich bylo přes 1100. 

Podle odborníků by se ale nyní díky očkování neměla opakovat situace z jara, kdy byly nemocnice zahlcené pacienty s koronavirem a umíralo jich i víc než dvě stě za den.

Nárůst počtu nakažených
Zdroj: ČT24

Nejvyšší incidenční číslo hlásí Olomoucký kraj

Denní počty nově potvrzených případů se v tomto týdnu vyšplhaly k hodnotám z konce března, třikrát překonaly hranici devíti tisíc. Nejvíc jich laboratoře zaznamenaly v úterý, a to 9913. Celkem od začátku týdne přibylo téměř 50 400 nakažených, za stejné období v předchozím týdnu to bylo zhruba 31 600.

V současné době se dál zvyšuje také počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Takzvané incidenční číslo k neděli stouplo ze 490 na 497. Nejhorší situace je stále v Olomouckém kraji, kde už tento ukazatel překonal 800. Jen na Prostějovsku připadá na 100 tisíc lidí za poslední týden 1080 potvrzených případů. Naopak nejlépe je na tom Karlovarský kraj s incidencí 170.

V sobotu laboratoře otestovaly přes 66 300 lidí, zhruba o čtyři tisíce méně než před týdnem. U preventivních testů bylo pozitivních 3,9 procenta vzorků, o týden dřív to bylo 4,7 procenta. V případě epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních za týden z 9,8 na 11,1 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se podíl pozitivních zvýšil o více než čtyři procentní body na 28,1 procenta.

Zdravotníci v sobotu podle dat ministerstva aplikovali 12 697 dávek vakcíny proti covidu, zhruba o 3700 víc než před týdnem. Polovina nyní připadala na posilující dávky. Počet dávek vakcín za celou dobu očkování, které v Česku začalo loni v prosinci, přesahuje 12,5 milionu. Plně očkováno je přes 6,13 milionu lidí.

Do Česka přijeli dva pacienti z Rumunska

Česko v sobotu vpodvečer převzalo dva pacienty z Rumunska s těžším průběhem covidu. Muž a žena na umělé plicní ventilaci se léčí na Bulovce a v Motole, doplnila mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Záchranáři je přepravovali do nemocnic z letiště v Kbelích.

„Stalo se tak na základě žádosti rumunské strany o pomoc,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. Dodal, že nejde o první takovouto pomoc, už v minulosti podle něj Česko přijalo pacienty z jiných zemí, bližší podrobnosti neuvedl.

Rumunsko patřilo na konci října v Evropské unii k zemím nejvíce zasaženým pandemií. Zdravotnický systém je paralyzován, všechna lůžka na odděleních intenzivní péče jsou zaplněná a další pacienti musejí čekat. Desítky lidí v kritickém stavu už byly přesunuty do nemocnic v Maďarsku a Polsku.

Vojtěch i Kuba podporují očkování malých dětí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) i jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) podporují očkování proti covidu-19 pro děti od pěti let. Shodli se na tom v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Vojtěch zopakoval, že Česko má vakcíny pro děti od pěti do 11 let už objednané.

Malé děti se budou moci vakcínou od firem Pfizer a BioNTech začít očkovat poté, co ji schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Podle ředitele Fakultní nemocnice Motol Miloslava Ludvíka (ČSSD) by se rodiče měli před vakcinací poradit nejprve s dětským lékařem. S tím souhlasí i právník se specializací na zdravotnické právo Ondřej Dostál (Piráti), podle kterého musí být očkování hlavně dobrovolné. 

Kuba, Vojtěch i Ludvík se také shodli na tom, že očkování je zatím nejlepší obranou proti covidu-19. Podle Vojtěcha je imunita po očkování trvalejšího charakteru než po prodělání nemoci. Nejlepší imunitu pak podle něj získají ti, kteří se po nemoci nechají naočkovat. „Pro takové lidi ta epidemie skončila. Tito lidé, kteří prodělali nemoc a nechají se naočkovat, v zásadě nemusí nic řešit, protože jsou prakticky stoprocentně chráněni,“ prohlásil.

Podle Kuby by pak bylo dobré najít nástroj, jak donutit praktické lékaře, aby své pacienty očkovali. I podle Vojtěcha a Dostála je nutné s praktickými lékaři spolupracovat, protože v ně mají lidé důvěru.