Česko uspělo v arbitráži o více než pět miliard kvůli pozemkům v Praze

Česká republika uspěla v mezinárodní arbitráži se švýcarskou společností Pawlowski AG za zhruba 5,2 miliardy korun, informovalo v úterý ministerstvo financí. Na posun v arbitráži upozornil Reportér magazín. Spor se týkal údajně zmařeného developerského projektu v pražských Benicích.

Podnikatel Sebastian Pawlowski koupil mezi roky 2007 a 2008 pozemky mezi pražskými Benicemi a Uhříněvsí. Po změně územního plánu se z nich staly stavební pozemky a podnikatel na nich plánoval postavit satelitní městečko prostřednictvím společnosti Projekt Sever. Změnu územního plánu ale následně zrušily kvůli vadám české soudy.

Podle ministerstva financí rozhodčí tribunál jednohlasně zamítl všechny hlavní body žaloby. Firma Pawlowski AG podle tribunálu nemohla legitimně očekávat, že její pozemky budou změněny na stavební, protože tato změna podléhá rozhodnutí samospráv a může být napadena u soudů, uvedlo ministerstvo. Změnu územního plánu žalobou napadla městská část Praha-Benice a soud ji zrušil pro nesoulad s požadavky zákona, doplnil úřad.

Dosud bylo včetně v úterý oznámeného výsledku ukončeno 35 arbitráží proti České republice. Aktuálně Česko čelí pěti mezinárodním arbitrážím.

Naposledy letos v dubnu Česká republika uspěla v mezinárodní arbitráži s nizozemskou společností Fynerdale Holdings o zhruba 2,4 miliardy korun. Spor se týkal údajného pochybení České republiky vůči společnosti v souvislosti s obchodem s potravinářským mákem.