Největší vliv na rozhodování lidí ve volbách měl vznik koalic. Končící poslanci opouštějí sněmovní kanceláře

Události: Příběh končících poslanců (zdroj: ČT24)

Skoro 40 procent voličů se pro vybranou stranu nebo koalici rozhodlo měsíc před sněmovními volbami nebo i dříve. Vyplývá to z průzkumu firmy Median pro Český rozhlas. Každý sedmý si vybral subjekt týden před hlasováním, každý šestý těsně před volbami. Tři procenta respondentů se rozhodovala až ve volební místnosti.

Největší vliv na rozhodování lidí měl podle průzkumu vznik předvolebních koalic. K nim přihlíželo 41 procent oslovených. Třetinu respondentů ovlivnily televizní a rozhlasové debaty. Zhruba čtvrtina dotázaných zohlednila názor koalice SPOLU na řešení rostoucích cen, podobný podíl vzal v potaz recepty hnutí ANO na zdražování.

Další čtvrtinu respondentů ovlivnily i informace o roli premiéra v kauze Pandora Papers. Víc než polovina dotázaných souhlasí s tím, že po odchodu ČSSD a KSČM nebude mít levice ve sněmovně žádné zastoupení. Opačný názor zastává 35 procent respondentů.

Právě končící poslanci už opouštějí své sněmovní kanceláře.

Votavovi se nelíbila atmosféra ve sněmovně

S krátkou přestávkou strávil Václav Votava (ČSSD) ve sněmovně 19 let. Většinu času byl členem rozpočtového výboru. Teď už má věci z kanceláře sbalené. 

Jeho strana – ČSSD – ve volbách neuspěla, on ale o svém politickém konci měl jasno už dříve. Mandát totiž neobhajoval. Jedním z důvodů bylo, že se jeho názory rozcházely s těmi oficiálními vedení strany. Byl například proti vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO. Důvodů k odchodu měl prý ale víc.

„Sněmovnu ovládla taková ne přátelská nálada, často i sprostota, urážky. Já tyhle věci nemám rád,“ říká. Do vrcholové politiky se už vracet nechce. Z ČSSD odcházet ale nebude a je připraven jí pomoci vrátit se tam, kam podle něj patří. Tedy do sněmovny.

Mihola svůj návrat nevylučuje

To jeho kolega, zatím také ještě poslanec, Jiří Mihola z KDU-ČSL svůj návrat do sněmovny nevyloučil. Poslancem byl osm let, nyní nekandidoval. „Brněnská KDU-ČSL upřednostnila jiné kandidáty, ale já jsem nikde neřekl, že už nebudu nikdy kandidovat,“ vysvětluje. 

Mihola je zastupitelem na brněnském magistrátu, a právě komunální politice se chce nyní věnovat. Působit dál bude i na katedře historie na Masarykově univerzitě. „Já jsem Poslaneckou sněmovnu také navštěvoval se svými studenty, když jsem vedl exkurzi do Prahy. V tom také budu pokračovat,“ konstatoval.

Kováčik cítí, že už byl čas k odchodu

Lídrem kandidátky komunistů na Vysočině už Pavel Kováčik při letošních volbách být nechtěl. Nakonec nekandidoval vůbec. „Nelituju ničeho. Pokud někdo nabyl dojmu, že jsem se k němu zachoval špatně, tak to nebylo schválně,“ uvedl.

Ve sněmovně byl pětadvacet let. Kancelář předsedy poslaneckého klubu, kterým byl posledních osm let, už má sbalenou.

„Je mi 66 pryč a to si myslím, že je čas k odchodu. Neříkám, že se nebudu účastnit, když se na mě někdo obrátí,“ dodává. Politiku sledovat bude, rád si od ní ale odpočine. Do sněmovny chce chodit za přáteli, které v ní našel.

Svůj mandát neobhajovalo celkem 37 poslanců a poslankyň. Nejvíc – patnáct – jich mělo hnutí ANO. Naopak nejméně – a to po jednom – měli Piráti a Starostové.