Praní špinavých peněz chce NCOZ omezit přísnějším zákonem

Události: NCOZ chce přísnější zákon proti praní špinavých peněz (zdroj: ČT24)

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) chce zpřísnit legislativu proti praní špinavých peněz. Podle šéfa útvaru Jiřího Mazánka nyní detektivové nemohou účinně zasahovat například proti gangům ze zemí bývalého Sovětského svazu, které přes Česko legalizují peníze. Kvůli špatné spolupráci se zeměmi původu se totiž nedaří prokázat, že finance pochází z trestné činností a peníze tak není možné zabavit.

Podle šéfa NCOZ řada bankovních účtů v Česku slouží jako průtokový ohřívač peněz mířících z východu na západ nebo do Asie. „Česká republika je opravdu takzvaným průtokovým místem, kde nám ze zemí bývalého Sovětského svazu přichází velké množství finančních prostředků,“ uvedl Jří Mazánek. Podle policie jde o stovky milionů korun ročně.

Detektivové mohou peníze přicházející ze zahraničí zablokovat jen dočasně. „Pokud neprokážeme takzvanou zdrojovou trestnou činnost, po nějakém období prověřování nám nezbyde nic jiného, než peníze uvolnit,“ přiblížil.

Ministerstvo spravedlnosti pracuje s policií na novele zákona. „Ministerstvo si problematiku praní špinavých peněz, kam patří i ty průtokové účty, uvědomuje. Řešíme ji,“ sdělil mluvčí resortu Vladimír Řepka. Sami cizinci, nikoliv detektivové, by tak měli napříště povinnost prokazovat původ peněz. „To znamená, že bychom to neřešili tou trestní, ale spíše daňovou variantou,“ dodal.

Případná legislativní změna v otázce legalizace výnosů z trestné činnosti bude podle právníků trvat nejméně dva roky, návrh půjde nejprve do legislativní rady vlády.

ČT už dříve informovala, že někteří cizinci z bývalých zemí Sovětského svazu v minulosti využívali k legalizaci peněz například nemovitosti v pohraničí. Cizinci často využívají reálné i fiktivní nákupy nemovitostí v Praze nebo v Karlových Varech.

V Evropě drží primát podnikatel označený jako hlava ruské mafie devadesátých let Semjon Mogilevič. Podle zpráv FBI měl „vyprat“ několik miliard dolarů, nikdy ale nebyl usvědčen před soudem.