V pondělí přibylo 804 případů covidu, reprodukční číslo mírně kleslo

Laboratoře v Česku v pondělí potvrdily 804 nových případů nemoci covid-19, o 135 více než před týdnem. Hospitalizovaných s koronavirem přibylo o osmadvacet na 255, v těžkém stavu je podobně jako minulé pondělí čtyřicítka z nich. Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, nicméně kleslo na 1,31 z předchozích 1,36. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Počet nově potvrzených případů koronaviru několik týdnů roste, průměrná týdenní incidence covidu se k úterku mírně zvýšila na 43 potvrzených případů na sto tisíc obyvatel. Před týdnem bylo incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů za uplynulých sedm dní na sto tisíc obyvatel, o jedenáct nižší.

Provedených testů v mezitýdenním srovnání ubylo. Počátkem minulého týdne jich laboratoře provedly přes 75 tisíc a v první den tohoto týdne na 59 tisíc.

Za celou dobu epidemie, která začala v Česku loni v březnu, bylo zaznamenáno na 1,695 milionu nakažených. Většina se uzdravila, 30 483 lidí s koronavirem zemřelo. V poslední době ale zemřelých přibylo. Zatímco v srpnu a první polovině září byly počty úmrtí lidí s covidem v řádu jednotek za týden, v posledních několika týdnech bylo zemřelých více než desítka. Za minulý týden jich ministerstvo zatím eviduje patnáct, přičemž na minulou středu připadá pět zemřelých s koronavirem, což je nejvyšší počet obětí za den od 10. června.

Pro vývoj epidemie a případné zpřísňování či uvolňování opatření je nyní ale spíš než počet zjištěných nákaz rozhodující, kolik lidí s koronavirem skončí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. Na začátku minulého týdne bylo s covidem hospitalizováno 227 lidí, do středy jejich počet stoupl o třiadvacet a následně klesl na sobotních 219. Počet pacientů v těžkém stavu se přitom ale téměř neměnil, byl mezi osmatřiceti až dvaačtyřiceti.

Tempo očkování zpomaluje

V současné době má v Česku ukončené očkování proti covidu 5,98 milionu lidí, zdravotníci aplikovali dosud 11,84 milionu dávek vakcíny. V posledních týdnech ale tempo zpomaluje. V pondělí dostalo injekci s vakcínou 8284 lidí, což je proti minulému týdnu zhruba o patnáct set méně. Nicméně pokud by podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška nebyla v Česku ani současná míra proočkovanosti, bylo by v nemocnicích čtyřikrát až pětkrát více lidí.

Situace se přitom mezi jednotlivými kraji liší. Nejvíce se nákaza nyní šíří v Praze, kde na sto tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech třiašedesát nakažených. V hlavním městě ale bylo v pondělí zároveň naočkováno proti koronaviru nejvíce lidí, přes osmnáct set.

Téměř tisíc dávek vakcíny zdravotníci aplikovali v Jihomoravském kraji, kde je incidence mezi kraji čtvrtá nejvyšší, činí padesát potvrzených nákaz v přepočtu na obyvatele za týden.

Naopak relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde je těchto případů třináct. Pro vakcínu si tam ale v pondělí přišlo nejméně lidí ze všech regionů, necelých dvě stě.

Náměstkyně: Každý nakažený s rizikem může dostat lék

Každý nakažený ohrožený těžkým průběhem nemoci covid-19 může dostat protilátkové léky. Mezi ohrožené lidi patří například ti s nadváhou, cukrovkou, astmatem nebo nemocemi srdce. ČTK a České televizi to řekla náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martina Vašáková. Aplikovat protilátkové léky může přes osmdesát nemocnic, které mají urgentní příjem. Denně pro ně přicházejí jen jednotky pacientů, v zásobě jsou přitom desetitisíce dávek.

Dříve byly monoklonální protilátky bamlavinimab od Eli Lilly a REGN-CoV2 od Regeneronu jen pro seniory nad 65 let, kritéria ale byla na jaře rozšířená. „S největší pravděpodobností je to záchrana života a prevence těžkého průběhu,“ uvedla Vašáková. Připomněla, že v současné době není možné přímo covid-19 jako nemoc léčit. Lékaři řeší jenom vznikající špatnou reakci imunitního systému vůči viru.

O podání by měl rozhodnout lékař, praktický nebo specialista, který vypíše žádanku do nejbližší nemocnice. Nejohroženějším pacientům, například neočkovaným po transplantaci, mohou být léky podané i preventivně, ještě před prokázanou nákazou, třeba po rizikovém kontaktu.