Postupný návrat do normálního režimu. Epidemiologové souhlasí s dalším rozvolňováním

Události: Epidemiologové o rozvolňování (zdroj: ČT24)

Epidemiologové oslovení Českou televizí souhlasí s dalším rozvolňováním. Podle nich je teď klíčová co nejvyšší proočkovanost a podávání třetích dávek rizikovým skupinám. V Česku má za sebou dvě dávky očkování asi šest milionů lidí, tedy skoro dvě třetiny obyvatel starších 12 let. Ve čtvrtek začnou platit volnější pravidla pro děti na výletech nebo školách v přírodě.

Přesně před rokem hlásily laboratoře ve všedních dnech mezi dvěma a třemi tisíci pozitivních případů. Přibližně pětkrát víc než letos. Tehdejší ministr Roman Prymula (za ANO) postupně zaváděl omezení aktivit a kontaktů. Letos je podle něj riziko další silné vlny minimální.

„Myslím si, že se musíme postupně vrátit do normálního režimu. Testování má význam pouze tam, kde bude nějaké regionální nakupení případů, ale už ne v plošném režimu,“ sdělil bývalý ministr zdravotnictví a ředitel nemocnice v Říčanech Prymula.

V nemocnicích bylo před rokem skoro osm set pacientů s covidem. Dnes necelých dvě stě. Rozdíl u lidí v těžkém stavu je pak sedminásobný. Podle expertů je to kombinací proočkování a promoření populace.

„Většina nákaz je u mladých lidí“

„Když se podíváme, že většina nákaz je v tuto chvíli u mladých lidí do třiceti let věku, a tato skupina je zatím nejméně proočkovaná ze všech, tak to jasně dokládá, že očkování to významně pozitivně ovlivnilo,“ prohlásil předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Letošní nárůst nakažených po zahájení školního roku epidemiologové očekávali. Teď může do hry ještě vstoupit start výuky vysokoškoláků. „Rozhodně bych nesázel na to, že budou navzájem ohleduplní a že se nebudou stýkat ve větším množství na malém prostoru. Jak při výuce, tak i při životě na kolejích je třeba být určitě minimálně do poloviny října velmi opatrný,“ uvádí epidemiolog Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Petr Pazdiora.

Na rozdíl od loňska teď oslovení experti důvod pro přísnější opatření nevidí. A mírnější režim u dětských kolektivů nevnímají jako rizikový. Podle Chlíbka je důležité, aby lidé u dětí nepodceňovali příznaky respirační nákazy a neposílali je v takovém případě do kolektivu. Že by Česko čekal scénář prudkého nárůstu případů i ve většinově očkované společnosti, podle epidemiologů nehrozí.

Změny v opatřeních pro děti a studenty

Nová pravidla pro žáky a studenty začnou platit ve čtvrtek. Nebudou muset při společných návštěvách zoo, muzeí nebo třeba výstav předkládat potvrzení o bezinfekčnosti, musí ale jít o skupinu z jedné školy. Povinnost odpadne i u společných pobytů. A také u volnočasových kroužků nad 20 dětí, když půjde o pravidelné účastníky.

Doteď platilo, že u volnočasových aktivit, kde se sešlo více než dvacet dětí, musel pořadatel vyžadovat doklad o bezinfekčnosti. V praxi to ale podle některých organizátorů znamenalo komplikace, i proto, že negativní test už děti neměly ze školy.

Stejně jako herci nebo hudebníci musí mít například i členové Kühnova dětského sboru při generálkách a vystoupeních potvrzení o bezinfekčnosti. Výjimkou nebyl ani pondělní nácvik Špalíčku Bohuslava Martinů.

Doklad o očkování, nemoci nebo negativním testu doteď ale dětští zpěváci museli nosit i na pravidelné zkoušky, které obvykle mívají ve školní aule. „Když se testovalo ve školách, tak to bylo samozřejmě jednodušší jak pro nás, tak pro rodiče. Děti mají zkoušku dvakrát, třikrát týdně, do toho mají ještě třeba jiný kroužek, sport nebo cokoliv jiného. Tam také potřebují ten test. Myslím si, že to začíná být prakticky neproveditelné,“ sdělila výkonná ředitelka Kühnova dětského sboru Michaela A. Dobrovolná.

V plzeňském volnočasovém centru proto doteď trénovaly jen děti, které se připravují na závody v menších skupinkách, kde není bezinfekčnost potřeba. Otevřít chtějí ale celou nabídku kroužků. Čekali tak na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, které v pondělí oznámilo, že od 30. září testy potřeba nebudou.

„Máme tady obrovské skupiny dvaceti a více dětí. Neumím si představit, jak bychom je dělili,“ řekla Ivana Pokorová, vedoucí pracoviště Pallova, Středisko volného času a mládeže Radovánek.

„Polovičaté řešení“

Nová pravidla budou platit i pro školní kolektivy. Například školáci ze Šumavy se v pondělí jeli podívat na zvířata. „Aby děti měly také nějaký zážitek a užily si školu jinak, tak jsme na exkurzi v zoologické zahradě,“ vysvětluje učitelka ze ZŠ a MŠ v Hořicích na Šumavě Jana Čurdová.

Při dalším výletu třeba také do muzea nebo na výstavu po nich nikdo doklad o bezinfekčnosti chtít už nebude. Musí se ale jednat o skupinu z jedné školy. Pokud by se žáci potkali třeba na divadelním představení s dětmi z jiného zařízení, test už potřeba bude.

„Nám to přijde jako takové polovičaté řešení. My už od poloviny srpna voláme po tom, aby se sjednotil systém testování ve školách i pro volnočasové aktivity,“ míní předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Ostatní omezení ale platí dál. Pokud se tedy mladí zpěváci přijdou třeba s rodiči podívat na představení, ve kterém zrovna neúčinkují, budou muset mít kromě vstupenky také potvrzení o testu, prodělané nemoci nebo očkování.