Testy prošel první lék proti covidu v tabletce. Snižuje úmrtnost o polovinu

Společnost Merck v pátek oznámila, že její antivirová pilulka pomáhá proti covidu-19. Snižuje pravděpodobnost, že pacienti s touto nemocí budou hospitalizováni nebo zemřou, přibližně o polovinu.

Třetí fáze klinické studie ukázala, že pětidenní léčba molnupiravirem, lékem vyvinutým společnostmi Merck a Ridgeback Biotherapeutics, snížila pravděpodobnost hospitalizace i úmrtí. Ve skupině s placebem bylo hospitalizováno nebo zemřelo 53 pacientů, tedy 14,1 procenta. U těch, kteří dostávali lék, bylo hospitalizováno nebo zemřelo 28 osob, tedy 7,3 procenta.

Právě lék, jako je molnupiravir, od začátku pandemie lékařům zoufale chyběl. Jednoduchý přípravek, který se dá podávat v podobě tabletky a zabíral by proti covidu, byl od začátku pandemie snem. Vědci už sice našli léky, které pravděpodobnost hospitalizace snižují (například remdesivir od společnosti Gilead), ale všechny se musí podávat intravenózně, a tedy v nemocnicích a za přítomnosti lékařského personálu.

„Pokud se tyto výsledky potvrdí, změní to situaci,“ řekl pro odborný časopis STAT News Andy Pavia, vedoucí oddělení dětských infekčních nemocí na univerzitě v Utahu. „Ale ještě musíme zjistit spoustu informací – jak vypadají jeho vedlejších účinky? Víme, jak ho dávkovat u populací, které jsou odlišné, jako jsou děti nebo obézní dospělí?“

Společnosti Merck a Ridgeback uvedly, že požádají Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o povolení k mimořádnému použití „co nejdříve“ a předloží je regulačním orgánům po celém světě. Doufají, že pokud bude molnupiravir schválen, mohl by mít dramatický dopad na pandemii.

Detaily o výzkumu

Údaje ze studie byly zveřejněny zatím pouze v tiskové zprávě a dosud neprošly klasickým recenzním řízením – přesto jsou povzbudivé. Během prvních 29 dnů studie nebylo zaznamenáno žádné úmrtí ve skupině léčené molnupiravirem a osm úmrtí bylo hlášeno u pacientů, kteří dostávali placebo.

Pacienti ve studii měli mírnou až středně těžkou formu covidu, v době podání dávky byli do pěti dnů od nástupu příznaků a měli alespoň jeden rizikový faktor spojený se špatným průběhem onemocnění.

Studie byla předčasně ukončena na základě doporučení nezávislého výboru pro monitorování údajů a po konzultaci s FDA, uvedla společnost Merck. Tyto výbory mají za úkol zajistit, aby studie byly v nejlepším zájmu pacientů, a doporučit jejich zastavení, pokud je jasné, že lék je účinný.

V tiskové zprávě vyšly pouze omezené informace o nežádoucích účincích, ale společnosti uvedly, že jejich výskyt byl ve skupině s placebem a ve skupině léčených pacientů podobný. „Když se mluví o budoucnosti covidu a o tom, že tu s námi bude už pořád, nevěnuje se příliš času tomu, aby se řešil včasný zásah, který sníží závažnost onemocnění – přitom to je velmi účinný nástroj,“ řekla Natalie Deanová, odborná asistentka biostatistiky na Emoryho univerzitě, která se zabývá infekčními chorobami. „Čím dostupnější to bude, tím účinnější to může být.“

Úplnější údaje budou podle vyjádření společnosti Merck k dispozici později.