Česko si připomíná svatého Václava, ve Staré Boleslavi otevřeli nově zrekonstruovanou baziliku

Události: Svatého Václava lidé oslavili poutí (zdroj: ČT24)

Lidé v Česku si připomínají národního světce a patrona svatého Václava. Ve Staré Boleslavi, kde byl kníže zřejmě v roce 935 zavražděn, byla po rekonstrukci slavnostně otevřena bazilika nesoucí jeho jméno. Akce spojené se svatým Václavem se konaly i na dalších místech republiky. Ve Valdštejnském paláci v Praze odsloužili ekumenickou bohoslužbu a v Budči na Kladensku pořádali komentované prohlídky kostela svatého Petra a Pavla.

Tradičním vrcholem svatováclavských oslav v Česku bývá mše pod širým nebem na náměstí ve Staré Boleslavi, která ale letos nebyla.

Jedním z důvodů bylo slavnostní otevření zrekonstruované baziliky svatého Václava, ve které dopoledne odsloužil mši kardinál Dominik Duka. Slavnostní akt lidé mohli sledovat prostřednictvím živého přenosu, případně na obrazovkách před kostelem.

V průvodu duchovních letos chyběla lebka svatého Václava. Nahradily ji korunovační meč a herma, u oltáře byly celou mši. Po mši byly korunovační meč a herma uloženy do krypty Kosmy a Damiána, ke hrobu svatého Václava. U toho stála čestná stráž. Obě relikvie si lidé postupně mohli prohlédnout.

Opravou prošla kompletně celá bazilika včetně mobiliáře. Opravy, které vyšly asi na 120 milionů korun, započaly na jaře roku 2019. Kromě kostela se opravovala také zeď kolem areálu, u které se zjistilo, že nemá základy. Musela se tak postavit nová.

Národní pouť byla letos na Tetíně, deset dní před svátkem svatého Václava. Loňský program Národní svatováclavské pouti byl omezený kvůli koronaviru, mše se ale konala.

I v den svátku svatého Václava se konala pouť. Ta začala už v pět hodin ráno u kostela svatého Bartoloměje v Praze Kyjích. Poutníkům tam požehnal páter Edward Valčík.

Po třech hodinách dorazili poutníci k zámku v Brandýse nad Labem, kde se na malou chvíli setkali s Dominikem Dukou. I tam jim arcibiskup požehnal a poděkoval, že dodržují tradici.

„V tomto smyslu pouti jsou důležité, pro vytváření komunity, ale také kontinuity, že se stále vracíme a víme, kdo jsme a kam putujeme,“ vysvětlil význam poutí Duka.

Svatý Václav
Zdroj: catholica.cz/Wikipedia.org

Ve Vyhnanicích otevřeli kapličku, ve Valdštejnské zahradě byla ekumenická mše

Otevřena byla i další památku nesoucí světcovo jméno. Opravenou kapličku z roku 1902 požehnali ve Vyhnanicích na Táborsku.

V Praze připomenula výročí světcovy smrti ekumenická mše ve Valdštejnské zahradě na Malé Straně. Při příležitosti Dne české státnosti ji celebroval kazatel Daniel Kvasnička a páter Ladislav Heryán.

Zájemci o historii zamířili na hradiště Budeč u Zákolan na Kladensku. Součástí místních svatováclavských oslav byly komentované prohlídky kostela sv. Petra a Pavla. Podle legend bylo toto místo vybráno pro latinskou výuku pozdějšího českého knížete a světce Václava.

Svatý Václav byl zavražděn zřejmě 28. září roku 935 svými odpůrci, mezi něž patřil také jeho bratr Boleslav I. Za věčného vládce české země byl prohlášen ve dvanáctém století a jeho kult rozšířil po Evropě císař Karel IV. Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označen jako Den české státnosti.

obrázek
Zdroj: ČT24